Miercuri dimineața, Israelul a primit primele doze de vaccin anti-COVID de la gigantul farmaceutic Pfizer. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunșat că vrea să fie primul din ţară care se va vaccina, pentru a da exemplu.
Dozele de vaccin au fost aduse cu un zbor cargo al companiei DHL pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, fiind întâmpinate de premierul Netanyahu zâmbitor.
„Este o zi de sărbătoare pentru Israel! Intenţionez să fiu primul care se va vaccina în Israel, pentru a da exemplu populaţiei”, a declarat acesta.
Amintim, la sfârşitul lui noiembrie, Israelul a achiziţionat opt milioane de doze de vaccin de la Pfizer, cu o livrare prevăzută începând cu ianuarie 2021, însă primele vaccinuri au sosit chiar înainte de Hanuka, Sărbătoarea evreiască a Luminilor, celebrată începând de joi.
Israelul, care intenționează să producă propriul vaccin anti-coronavirus, a comandat de asemenea şase milioane de doze de la compania Moderna, pentru un total de 14 milioane de doze ce ar putea imuniza în final circa şapte dintre cele nouă milioane de israelieni, vaccinarea implicând două doze.
Luni, Guvernul israelian a anunţat impunerea unei nou interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii de Hanuka, din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus din ultimele săptămâni. Autorităţile israeliene au impus o a doua carantină la nivel naţional în septembrie, când țara înregistra una dintre cele mai ridicate rate de contaminare la nivel mondial. Cu toate acestea, numărul de infectări creşte în mod susţinut de la începutul lui noiembrie, depăşind nivelul de 1.500 de cazuri zilnice.
Încă de la debutul pandemiei, premierul Benjamin Netanyahu a mandatat Institutul Israelian de Cercetări Biologice (IIBR) să dezvolte un vaccin împotriva virusului SARS-COV-2.
Primele teste clinice (efectuate pe oameni) ale acestui potenţial vaccin,denumit „BriLife”, au debutat pe data de 1 noiembrie.
În cazul studiului israelian, laboratoarele IIBR au produs un vaccin de tip VRV care a indus un „răspuns imun eficient”la animale mici, precum şoareci, hamsteri şi iepuri, dar şi la vieţuitoare mai mari, cum ar fi porcii, a declarat doctorul Shmuel Shapira, directorul institutului.
La testul experimental din Israel vor lua parte, în primă fază, optzeci de voluntari, număr care va fi extins până la 960 de persoane în decembrie. Dacă testele se vor desfăşura cu succes, o a treia etapă, la care vor participa 30.000 de voluntari, este programată pentru aprilie-mai.
Dacă va obține toate certificările, vaccinul anti-Covid ar putea fi gata pentru utilizarea de către publicul larg până la finalul verii viitoare, a anunțat agenția de presă Reuters.