Papa Francisc și-a încheiat turneul istoric în Irak luni, când a decolat cu avionul de la Bagdad, după ce a vizitat orașe năruite de conflicte și s-a întâlnit cu lideri religioși musulmani și creștini, pledând pentru pace și pentru conviețuire în vreme de război, transmite Reuters.
Papa Francisc le-a făcut irakienilor cu mâna pentru ultima oară luni, înainte să se îmbarce într-un avion care avea afișate steagurile Vaticanului și Irakului deopotrivă. Suveranul Pontif în vârstă de 82 de ani a fost însoțit până la decolare de președintele Barham Salih.
Protagonistul primei vizite papale în Irak a vizitat patru orașe din țară, inclusiv Mosul, fost bastion al Statului Islamic în care zone vaste încă sunt cufudante în ruine, spunându-le irakienilor că „pacea este mai puternică decât războiul”. Suveranul Pontif spune că Irakul va rămâne mereu în inima sa.
„Este o călătorie emblematică și este o datorie pe care o am față de o țară care a fost martirizată atâta vreme”, a subliniat Papa Fracisc, care a explicat că irakienii din comunitățile de creștini nu pot fi dezamăgiți din nou, în ceea ce a fost cel mai probabil o aluzie la faptul că, în 1999, Papa Ioan Paul al II-lea avea planificată o vizită înIrak, dar ea nu s-a mai materializatdin cauza eșecului discuțiilor dintre reprezentanții Vaticanului și Saddam Hussein, care era atunci președinteleIrakului.
”Irakîl primeşte pePapa Francisc, reafirmând cât de profundă este legătura lor umană”, a spus și premierul irakianMustafa Al-Kadhimi
O premieră istorică a fost și întâlnirea dintre Papa Francisc și Marele Ayatollah Ali al-Sistani, principalul cleric șiit din Irak.
Irakienii au salutat vizita efectuată de Papa Francisc, pe care o consideră o ocazie pentru ca lumea întreagă să vadă dintr-o altă perspectivă o națiune lovită de criză.
Pe lângă conflicte și violențe sistemice, Irak suferă de corupție cronică și gestionare defectuoasă a afacerilor curente.