Prețul reluării cooperării: Israelul va achita 20 de milioane de dolari compensații Turciei pentru raidul din 2010

Prețul reluării cooperării: Israelul va achita 20 de milioane de dolari compensații Turciei pentru raidul din 2010
Foto:tribune.com.pk

După șase ani de acuzații și amenințări, Turcia și Israel vor încerca să își reia colaborarea. Noul acord ce va fi semnat marți prevede ca Israelul să achite suma de 20 de milioane de dolari drept compensație pentru familiile celor zece turci uciși în asaltul navei Mavi Marmara în 2010. Totodată, cele două state vor face schimb de ambasadori în cel mai scurt timp posibil.

Premierul turc,Binali Yildirim a declarat că Turcia va trimite vineri "peste 10.000 de tone de asistență umanitară'" din portul turc Mersin (sud) spre portul israelian Ashdod pentru palestinienii din Fâșia Gaza, aflată sub blocadă israeliană, noteazăpresstv.com

Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu a afirmat luni că blocada maritimă impusă Fâșiei Gaza va rămâne în vigoare și după acordul cu Turcia.

Turcia și Israel au avut un parteneriat extrem de stabil.Prietenia dintre cele două state s-a stricatdupă ceun comando israelian a lansat un atac împotriva Mavi Marmara, o navă închiriată de o organizație umanitară turcă într-o încercare de a sparge blocada israeliană împotriva Fâșiei Gaza. Această operațiune s-a soldat cu moartea a zece cetățeni turci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`