Presupusa otrăvire a lui Alexei Navalny a deschis răni mai vechi în Rusia lui Vladimir Putin: De-a lungul anilor, mai mulți disidenți fie au fost asasinați, fie au supraviețuit miraculos unor atacuri brutale

Presupusa otrăvire a lui Alexei Navalny a deschis răni mai vechi în Rusia lui Vladimir Putin: De-a lungul anilor, mai mulți disidenți fie au fost asasinați, fie au supraviețuit miraculos unor atacuri brutale
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalny se luptă pentru viața sa într-un spital din Siberia. Activistul anticorupție, considerat de mulți un ghimpe în coasta Kremlinului, este în comă, iar purtătoarea sa de cuvânt susținecă ar fi fost otrăvit, în timp ce medicii spun că și acest scenariueste luatîn calcul.Dacă ipotezase confirmă, el se va alătura listei lungi de disidenți proeminențiîn Rusia lui Vladimir Putincare fie au avut parte de sfârșituri brutale, fie au supraviețuit neașteptat unor tentative de omor. Coincidențe sau nu, aproape fără excepție, victimele aveau același lucru în comun – se opuneau regimului.

Jurnalistul Shchekochikhin, care dezvăluise corupția din interiorul FSB, murea în condiții suspecte, în 3 iulie 2003

În vârstă de 53 de ani și editor-adjunct la Novaya Gazeta în acel moment, Yuri Shchekochikhin murea la 12 zile distanță de momentul în care fusese internat într-o clinică din Moscova, pentru ceea ce doctorii au catalogat drept o reacție alergică acută, potrivit datelor colectate de Comitetulpentru Protecția Jurnaliștilor.

Cu toate acestea, rudele și colegii săi sunt de părere că jurnalistul a fost otrăvit, pentru a fi împiedicat să mai prezinte publicului și alte fapte de corupție la nivel înalt, în care erau implicați oficiali din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Având în vedere circumstanțele decesului, speculațiile stârnite de acest episod sumbru, dar și subiectul periculos pe care îl investiga la acea vreme, CPJ a fost de părere că există suficiente motive pentru demararea unei anchete penale pentru ucidere din culpă. Cu toate acestea, Biroul procurorului general al Rusiei a refuzat în repetate rânduri solicitările făcute de Novaya Gazeta în acest sens, invocând o presupusă lipsă de probe.

Yuri Shchekochikhin a lucrat pentru Novaya Gazeta încă din anul 1996 și și-a construit numele prin acoperirea unor subiecte extrem de importante, dar foarte sensibile, precum conflictul cecen, corupția la nivel înalt, comerțul cu arme și crima organizată.

Fostul președinte ucrainean Iușcenko, un politician pro-euroatlantic,la un pas de moarte după ce ar fi fost otrăvit

În anul 2004, Viktor Iușcenko s-a aflat la un pas de moarte. Candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina la acea vreme, politicianul pro-euroatlantic a fost otrăvit cu o cantitate mare de dioxină. Scrutinul îl pusese față în față cu Viktor Ianukovici, un politician pro-rus, și a condus la ceea ce a rămas în mentalul colectiv drept Revoluția Portocalie.

La capătul unei mese luate alături de șefii din zona comunității de securitate națională, Viktor Iușcenko a acuzat stări de rău și s-a îmbolnăvit foarte grav.

La trei ani distanță, fostul președinte al Ucrainei a acuzat Rusia că blochează ancheta cu privire la otrăvirea sa, potrivit BBC. Încă desfigurat din cauza otrăvii în acel moment, Viktor Iușcenko mărturisea că a apelat până și la omologul său de atunci, Vladimir Putin, dar că nu a primit niciun răspuns. De partea cealaltă, Federația Rusă a continuat să nege că ar fi implicată în otrăvirea lui Iușcenko.

Anna Politovskaia, asasinatăîn fața propriei case

În 7 octombrie 2006, într-o după-amiază aparent obișnuită de sâmbătă, jurnalista Anna Politovskaia tocmai revenea de la cumpărături, când a fost secerată de gloanțe chiar în fața casei sale, potrivit Deutsche Welle.

Moartea jurnalistei în vârstă de 48 de ani a oripilat Rusia și a stârnit tot felul de reacții peste hotare. Speculațiile au fost alimentate și de faptul că, tocmai în data deceselui, președintele Vladimir Putin – care a fost numit ucigaș în timpul unei vizite la Dresda, la câteva zile după asasinat – își aniversa ziua de naștere. Chiar și așa, o legătură între cele două evenimente nu avea să iasă la lumină niciodată.

Fiica unui cuplu de diplomați sovietici din Ucraina, Anna Politkovskaia s-a născut în 1958, la New York, și a scris pentru diverse publicații de-a lungul carierei sale – printre care și la Novaya Gazeta – și a călătorit de multe ori în Caucazul de Nord, realizând documentare de mare succes despre crimele, torturile și răpirile de pe ambele părți ale frontului. Ea a scris și cartea „Rusia lui Putin”, în care a denunțat maniera autoritară de conducere a liderului de la Kremlin.

Litvinenko, un fost spion rus ce a fost otrăvit cu polonium

În anul 2006, fostul spion rus Alexander Litvinenko a fost otrăvit cu polonium, o substanță rară, dar fatală, despre care se crede că i-ar fi fost turnată în ceai. Pe patul de moarte, într-un spital din Londra, ex-agentul FSB l-a acuzat pe însuși Vladimir Putin că ar fi ordonat uciderea sa, potrivit The Conversation. De altfel, ancheta publică desfășurată în Marea Britanie a scos la iveală că ar fi fost omorât de doi spioni ruși, Andrei Lugovoi și Dmitry Kovtun, cel mai probabil din ordinul președintelui Federației Ruse, potrivit The Guardian.

Disidentul Vladimir Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, dar a supraviețuit și încă are puterea să glumească

„Dacă se întâmplă și a treia oară, cam asta a fost. Nu voi supraviețui din nou” – aceasta a fost poziția lui Vladimir Kara-Murza, un disident rus care a fost otrăvit în două rânduri, potrivit The Independent.

„Ultima oară, în urmă cu doi ani, eram la o întâlnire de lucru cu colegii. De această dată, eram la apartamentul socrilor mei. S-a întâmplat atât de rapid, că nici n-am apucat să chem ambulanța. Dacă eram singur, nu aș mai fi vorbit acum”, a spus el, după otrăvirea din 2017, mărturisind că „nu are idee” cine, când și cum a încercat să îi ia viața. Totuși, el este „convins” că a fost mai degrabă o tentativă de asasinare decât o încercare de intimidare.

Pyotr Verzilov și-a pierdut vederea și puterea de a vorbi în câteva ore de la otrăvire, dar starea sa s-a stabilizat ulterior

În 11 septembrie 2011, Pyotr Verzilov a început să se simtă rău. În doar câteva ore, activistul Pussy Riot – grup feminist care de-a lungul timpului a organizat mai multe proteste împotriva regimului de la Kremlin, inclusiv la Cupa Mondială din 2018 din Rusia – și-a pierdut vederea, abilitatea de a vorbi, a început să delireze, iar într-un final a rămas inconștient. El a fost internat la Moscova și, patru zile mai târziu, starea sa de sănătate s-a stabilizat, potrivit The New Yorker.

Cazul Skripal și probabil primul atac cu agent neurotoxic în Europa ultimelor șapte decenii

În martie 2018, știrea legată de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, făcea înconjurul scenei globale. Nu atât prin rezonanța numelor, cât prin faptul că în tentativa de asasinat atacatorii au utilizat Novichok, în ceea ce se crede că ar fi fost primul atac cu un agent neurotoxic pe teritoriul Europei, de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În cele din urmă, ambii au fost externați din spital, după luni întregi de recuperare anevoioasă. Yulia a afirmat că revenirea la normalitate a fost „înceată și extrem de dureroasă”. În vârstă de 33 de ani, ea a petrecut 20 de zile în comă, potrivit CNN.

„Suntem atât de norocoși că am supraviețuit amândoi tentativei de asasinare. Nu vreau să intru în detalii, dar tratamentul medical a fost invaziv, dureros și depresiv. Recuperarea noastră a fost înceată și extrem de dureroasă”, a spus Yulia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`