Protestele continuă în Belarus. Mișcările de stradă au ajuns în presa internațională, care-l compară pe liderulAleksandr Lukașenko cu Nicolae Ceaușescu.
Alegerile prezidențiale din 9 august, din Belarus, au stârnit un val de nemulțumire în rândul cetățenilor, de părere că scrutinul a fost trucat. În acest context, Bloomberg a realizat o analiză în care compară prăbușirea lui Nicolae Ceaușescu cu situația de criză din Belarus.
Modul autoritar de conducere îi aseamănă pe cei doi. În plus, Aleksandr Lukașeko a abordat o strategie de imagine la care a apelat și fostul lider comunist în la finalul anilor ’80. Liderul din Belarus a făcut săptămâna trecută o vizită la una dintre marile fabrici din capitala Minsk, pentru a demonstra că în ciuda protestelor naționale, beneficiază de susținere.
Și sfârșitul lui Lukașenko ar putea semăna cu cel al lui Ceaușescu, ori ar putea avea soarta luiNicolae Maduro, liderul Venezuelei, care a rămas la putere prin măsuri de represiune și sprijin extern.
Aleksandr Lukașenko (65 de ani) a devenit președinte al Belarusului pentru a 6-a oară, la începutul lunii august. Nu mai puțin de 80% a obținut Lukașenko la scrutinul din august 2020. Svetlana Tihanovskaia, candidata Opoziției, ar fi primit doar 6% din voturi.
Aleksandr Lukașenko, fost membru KGB în anii ’70, a fost ales președinte al Belarusului pentru prima oară în anul 1994. El este considerat drept ultimul dictator din Europa. Fiecare tur de scrutin l-a câștigat ‘en fanfare’, consolidându-și astfel imaginea liderului ‘de fier’.
Averea lui Aleksandr Lukașenko a stârnit multe controverse în spațiul public, în ultimele decenii. Potrivit unor note diplomatice obținute de WikiLeaks, publicate de The Guardian în urmă cu 10 ani, Aleksandr Lukasenko ar avea o avere estimată la 9 miliarde de dolari.