Zinaida Greaceanîi, președinta Parlamentului Republicii Moldova, a fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus și se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie, potrivit unui comunicat de presă citat de Deschide.md.
Anterior, mai mulți angajați ai Parlamentului au fost diagnosticați cu coronavirus: deputatulEugeniu Nichiforciuc, pe când făcea parte din fracțiunea PDM, deputatul socialistVladimir Mizdrenco, parlamentara Partidului Platforma DAArina Spătaru, doi deputați de la PP Șor – Vladimir Vitiuc, Igor Himici, deputatul Pro MoldovaOleg Sîrbu, dar și deputata Pro Moldova și ex-ministra Sănătății în Guvernul Filip,Ruxanda Glavan, scrie Agora.md.
Autoritățile sanitare dinRepublica Moldovaau decretat, în 13 octombrie,cod roșude urgență medicală din cauza numărului tot mai mare de noi cazuri de coronavirus. Doar trei raioane – Hancesti, Leova si Soroca – au rămas la gradul „portocaliu” de alertă, conformJurnal.md.
„Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării”, se menționează în decizia CNESP.
ConformJurnal.md, autoritățile sanitare dinRepublica Moldovaau decretatcod roșude urgență medicală din cauza numărului tot mai mare de noi cazuri de coronavirus. Doar trei raioane – Hancesti, Leova si Soroca – au rămas la gradul „portocaliu” de alertă.
Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la alegerile prezidențiale din 2020, epidemia de coronavirus din Republica Moldova a depășit un nou prag psihologic – peste 67.000 de cazuri confirmate de la izbucnirea crizei sanitare. Bilanțul deceselor legate de COVID-19 se apropie de 1.600, în timp ce mai bine de 48.000 de pacienți au fost declarați vindecați.
La nivel global, numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a depășit oficial de borna de 40 de milioane. Totodată, au fost înregistrate peste 1,1 milioane de decese legate de această boală infecțioasă, iar numărul pacienților declarați vindecați a trecut de 30,1 milioane, potrivit datelor centralizate luni dimineață de Worldometer.
Datele Reuters arată că pandemia continuă să accelereze ritmul. A durat doar 32 de zile pentru ca numărul cazurilor depistate la nivel global să crească de la 30 de milioane, la 40 de milioane, comparativ cu cele 38 de zile de care a fost nevoie pentru ca numărul să urce de la 20 de milioane, la 30 de milioane, și cu cele 44 de zile scurse în trecerea de la 10 milioane, la 20 de milioane. În schimb, a durat nu mai puțin de trei luni în drumul de la primele cazuri confirmate în lume – lucru ce se întâmpla la Wuhan, China – la primele 10 milioane.