Premierul Ungariei, Viktor Orban, replică dură pentru Klaus Iohannis, în scandalul privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Nici în cele mai tulburi perioade antidemocratice nu am auzit așa ceva din România”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, replică dură pentru Klaus Iohannis, în scandalul privind autonomia Ținutului Secuiesc: Nici în cele mai tulburi perioade antidemocratice nu am auzit așa ceva din România
foto: Pixabay

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a oferit o replică dură președintelui României Klaus Iohannis, după declarațiile acestuia privind proiectul legislativ referitor la autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților, dar respins de Senat, forul decizional.

În emisiunea “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului Kossuth, Viktor Orbán s-a declarat surprins de atitudinea președintelui Klaus Iohannis și a preciat că nu a mai auzit astfel de declarații “nici măcar în cele mai tulburi perioadele antidemocratice”.

“Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea” – a spus, remarcând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un “accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti, scrie hirado.hu.

Pe de altă parte , premierul Viktor Orban a precizat că nu își dorește ca relațiile dintre români și maghiari să devină tensionate Prim-ministrul Ungariei a făcut apel la calm și a precizat că relaţiile de bună vecinătate trebuie menținute și că românii și maghiarii trebuie să se respecte reciproc.

Președintele Klaus Iohannis a adus acuzații grave la adresa conducerii PSD

După ce Camera Deputaților a votat tacit proiectul de lege privind autonomiaȚinutului Secuiesc, președintele Klaus Iohannis s-a arătat revoltat de această situație. Într-o conferință de presă susținută la Parlament, Klaus Iohannis a declarat că, în timp ce toată lumea se luptă cu pandemia, PSD ajută UDMR să dea Ardelul ungurilor.

Șeful statului a constatat că UDMR a reușit, cu ajutorul PSD, să treacă prin Camera Deputaților un proiect care prevede autonomia Ținutului Secuiesc. Cât timp eu sunt președinte, o astfel de lege nu va exista, a precizat Iohannis.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus ;eful statului.

Acesta a speculat în declarațiile sale că proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este rezultatul unei înțelegeri între președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și premierul ungar Viktor Orban, acuzații pe care liderul social-democrat le-a respins în mod virulent.

Conflict diplomatic între România și Ungaria

După declarația președintelui Klaus Iohannis, Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare, a afirmat că șeful statului român „a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură”.

„Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, printr-un comunicat de presă emis miercuri seară, că vede drept „provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”.

Ce prevede proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

Un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, depus de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019, a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților pe data de 23 aprilie. După controversele apărute în spațiul public, proiectula fost respins de Senat.

Potrivit proiectului legislativ, Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc

De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.

Astfel, Consiliul de Autoadministrare se compune din consilieri regionali aleşi pe o perioadă de patru ani prin alegeri libere. Numărul consilierilor în Consiliul de Autoadministrare este de 77. Numărul mandatelor ce revin circumscripţiilor electorale se calculează în baza datelor ultimului recensământ al populaţiei.

Legea mai prevede faptul că simultan cu alegerea consilierilor în Consiliul de Autoadministrare are loc şi alegerea consilierilor în consiliile scaunelor, în consiliile locale și alegerea unui preşedinte a Ţinutului Secuiesc, a preşedinţilor scaunelor şi a primarilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`