Premierul Ungariei, plasat de revista Foreign Affaris în Top 5 autocrați ai lumii: Viktor Orban, acuzat că a distrus democrația maghiară, a capturat mass-media și a creat un sistem cleptocratic

Premierul Ungariei, plasat de revista Foreign Affaris în Top 5 autocrați ai lumii: Viktor Orban, acuzat că a distrus democrația maghiară, a capturat mass-media și a creat un sistem cleptocratic
foto: Hepta.ro / DPA Images / Dominique Hommel

Foreign Affairs, una dintre cele mai renumite reviste de politică externă din lume, a prezentat un top 5 al autocraților de pe Glob, în numărul său din septembrie-octombrie, iar premierul maghiar Viktor Orban a fost inclus printre aceștia, potrivit g4media.ro.

ROMÂNIA, ÎN LACRIMI: FLORIN PIERSIC JR., MESAJ DESPRE MOARTEA TATĂLUI SĂU …E EXTREM DE DUREROS

Top 5 autocrați este completat de Xi Jinping, președintele Chinei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, Vladimir Putin, președintele Rusiei, și Rodrigo Duterte, președintele din Filipine.

ADIO, RONA HARTNER! VESTEA TRISTĂ DESPRE MAREA ACTRIȚĂ A FOST CONFIRMATĂ! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ…

Această ediție a revistei vorbește despre autocrații în mai multe epoci istorice, explicând că fiecare perioadă a avut lideri autoritari cu stil propriu de conducere. Potrivit publicației, în anii 1920 au existat democrații începători, anii 30 și 40 au adus la lumină dictatorii, iar anii 50 și 60 au fost a naționaliștilor și anticoloniștilor. În anii 70 am văzut la putere gerontocrați, iar în anii 80 și 90 din nou democrați ageamii.

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ! METODA PRIN CARE MIHAI CONSTANTINESCU VA FI SCOS DIN COMĂ, DE CĂTRE MEDICI. NU E GLUMĂ!

Paul Lendvai, un analist de origine maghiară, care trăiește la Viena, este cel care a redactat analiză dedicată premierului maghiar, denumită „Evoluția lui Orban și moartea Ungariei”. Autorul a explicat că, la 30 de ani de la schimbarea de regim, asistăm la o transformare uluitoare a premierului Ungariei, „care a devenit din cel mai promițător apărător al democrației în autorul principal al morții acesteia”.

Analistul susține că, în ultima perioadă, Viktor Orban a distrus sistematic instituțiile democratice din Ungaria, subminând statul de drept, eliminând echilibrele și imobilizând mass-media independentă. Totodată, îl acuză pe Orban că a creat un sistem cleptocratic.

Regimul lui Orban nu se fundamentează pe represiune, ci pe împărțirea pozițiilor de putere, astfel încât premierul maghiar este înconjurat de persoane care îi sunt fidele și îndatorate, regim numit de Orban ca fiind iliberal. Lendvai descrie îndelung evoluția FIDESZ, începând e la guvernul lui Antall, prima guvernare a acestora între 1998-2002, prezentând perioada din opoziție, evidențiind faptul că Orban a considerat responsabilă mass-media pentru pierderea alegerilor în 2002 și 2006, scrie g4media.ro citând din analiza Foreign Affairs.

Nu în ultimul rând, Paul Lendvai îl cataloghează drept un oportunist, și nu un idealist, care a simțit încă de devreme gustul puterii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`