Premierul britanic Boris Johnson a fost mutat din secția de terapie intensivă, dar rămâne internat laSpitalul „St. Thomas” din Londra, unde este tratat pentru COVID-19,potrivit ITV News.
„Prim-ministrul a fost mutat în această seară de la terapie intensivă înapoi în salon, unde va fi monitorizat îndeaproape pe durata fazei timpurii a recuperării sale. El este într-o stare de spirit extrem de bună”, a afirmat un purtător de cuvânt din Downing Street.
Vestea este mai mult sau mai puțin surprinzătoare, având în vedere că purtătorul său de cuvânt anunțase anterior că premierul britanic se simte mult mai bine. Totuși, încă nu se știe cu exactitate când va părăsi spitalul, iar absența sa are mai multe implicații. Printre acestea se numără faptul că, în această perioadă, Guvernul Regatului Unit are în fața sa două dileme majore – cum să acopere creșterea vastă a cheltuielilor bugetare în sprijinul economiei lovite de pandemia de COVID-19, dar și când să înceapă relaxarea măsurilor de carantină.
Boris Johnson a ajuns la Spitalul „St. Thomas” din Londra duminică, cu febră mare și tuse. Apropiații săi au fost îngrijorați de faptul că prim-ministrul Regatului Unit prezenta simptomatologie specifică bolii COVID-19, chiar și la 10 zile de la diagnosticare.
Potrivit datelor centralizate de Worldometer, autoritățile din Marea Britanie au confirmat deja peste 60.000 de cazuri de infecție cu coronavirus. Numărul deceselor a trecut de 7.000, iar alți aproape 1.600 de pacienți sunt în stare critică.
În ceea ce privește numărul de teste efectuate, Marea Britanie este departe de națiuni precum SUA, Germania, Italia și chiar Spania. Până la ora actuală, medicii britanici au realizat circa 282.000 de teste.
Totuși, potrivit Reuters, Marea Britanie a intrat abia acum în cea mai ucigașă fază a pandemiei de COVID-19, astfel că există suspiciunea rezonabilă că bilanțul deceselor va deveni tot mai sumbru.
La nivel global, coronavirusul pare să nu încetinească deloc și, până joi seara, a ajuns deja în 209 de țări și teritorii. Numărul persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 a trecut de 1,57 de milioane și există toate premisele ca acesta să crească în continuare, în ciuda faptului că majoritatea statelor din lumea civilizată au introdus deja restricții fără precedent în istoria recentă.
Dacă bilanțul deceselor se îndreaptă spre 94.000 de victime din toată lumea, mai bine de 348.000 de pacienți au fost declarați vindecați.