Premieră în China. Se renunță, în 2020, la obiectivul de creștere economică, în contextul pandemiei de coronavirus

Premieră în China. Se renunță, în 2020, la obiectivul de creștere economică, în contextul pandemiei de coronavirus
Foto: Hepta - Abaca Press / Marechal Aurore/ABACA

Pentru prima oară după anul 1990, de când statul chinez a demarat publicarea obiectivelor de creștere, anul acesta țara va renunța la acest aspect, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Ţara noastră se va confrunta cu anumiţi factori dificil de prevăzut din cauza pandemiei COVID-19 şi a conjuncturii mondiale”, a declarat premierul Li Keqiang, în deschiderea sesiunii anuale a parlamentului, Congresul Naţional al Poporului, notează CNBC.

Potrivit celor mai recente date transmise, în China au fost confirmate aproape 89.000 de cazuri de coronavirus, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. De asemenea, putin peste 4600 de persoane și-ar fi pierdut viața din cauza virusului COVID-19, iar 78.000 de persoane ar fi fost declarate vindecate.

De nenumărate ori, China a fost acuzată de tăinuirea datelor reale ale pandemiei, în vreme ce serviciile secrete americane au ajuns la concluzia căBeijingul a falsificat datele cu privire la numărul de victime alecoronavirusuluiînChina.

Economia Chinei, afectată profund de pandemia de coronavirus

Rata şomajului în China a înregistrat cel mai crunt procent din ultimii 20 de ani. Aproape 5 milioane de cetăţeni chinezi şi-au pierdut locurile de muncă în primele două luni ale anului, din pricina pandemiei decoronavirus.

Mai exact, la sfârşitul anului trecut, 442,47 de milioane de oameni erau angajaţi în zonele urbane, potrivit datelro oficiale, indicând o scădere de cel puţin 4,67 de milioane de angajaţi în primele două luni ale anului, conform ZF.ro.

În contextual actual, o explozie a şomajului ar putea să dea o lovitură grea consumului, pe care Beijingul mizează pentru a-şi relansa economia.

Și bursele asiatice au avut de suferit. Cea mai proastă ședință de tranzacționare a fost cea de la bursa dinTokyo, la sfârșitul lunii martie, unde indicele principal, Nikkei, a înregistrat cea mai mare cădere de după catastrofa nucleară de la Fukushima, în luna martie 2011.

În 2020 se renunță la obiectivul de creștere

China va renunța anul acesta la ţinta deficitului la 3.6% din PIB (faţă de 2.8% anul trecut), pentru a putea sprijini economia aflată în suferinţă.

Astfel, deficitul ţării va creşte cu 1.000 de miliarde de yuani (128 de miliarde de euro) comparativ cu anul trecut, a anunțat premierul chinez. De asemenea, China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007.

Împrumut de stat de 1.000 de miliarde de yuani

Prim-ministrul Li Keqiang a mai anunţat un împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani, „o măsură excepţională limitată la o perioadă excepţională”, precizând că banii va fi „transferaţi integral” către administraţiile locale pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă.

O altă metodă prin care regimul de la Beijing intenţionează să îşi reechilibreze economia este aceea de a se concentra pe consumul intern, în detrimentul exporturilor primate de la principalii parteneri comerciali, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

O estimare cruntă, efectuată de Banca Nomura, anunță pierderea a 18 milioane de locuri de muncă în sectorul exporturilor, aproape o treime din forţa de muncă dintr-un sector esenţial pentru economia Chinei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie