Poluarea aerului a provocat 6,7 milioane de decese în întreaga lume în 2019, între care 476.000 de nou-născuţi

Poluarea aerului a provocat 6,7 milioane de decese în întreaga lume în 2019, între care 476.000 de nou-născuţi
Foto: Pixabay.com

Încă o veste îngrijorătoare, în plină pandemie de coronavirus. Potrivit unui studiu recent, poluarea aerului a ucis 476.000 de nou-născuţi în 2019 în întreaga lume. De altfel, poluarea este un factor important și în cazul pacienților Covid-19. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, virusul îi afectează mai puternic pe locuitorii marilor orașe. Amintim aici și că România este țara din uniunea Europeană cu cele mai multe victime provocate de poluare.

Aproape 500.000 de copii mor anual din cauza poluării

Poluarea aerului a ucis 476.000 de nou-născuţi în 2019, în special în India şi Africa subsahariană, potrivit State of Global Air 2020, care foloseşte date compilate de două institute americane (Health Effects Institute şi Institute for Health Metrics and Evaluation), transmite Agerpres.

Potrivit autorilor studiului, există din ce în ce mai multe dovezi care permit corelarea expunerii mamelor la poluarea aerului în timpul sarcinii cu riscul crescut de a naşte bebeluşi subponderali sau prematuri.

În total, poluarea aerului a provocat 6,7 milioane de decese în întreaga lume în 2019

Poluarea aerului a provocat 6,7 milioane de decese în întreaga lume în 2019. Poluarea devine astfel a patra cauză de deces la nivel mondial.

Cea mai gravă situație din UE s-ar înregistra înRomânia, unde fiecare al cincilea deces ar putea fi pus pe seama factorilor de mediu. La polul opus se află Danemarca și Suedia, unde doar un deces din 10 ar fi atribuit poluării mediului, scrie DW.

Cele mai poluare orașe din România sunt Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Văleni, Galaţi, Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Măgurele, Timişoara, Arad, Scheia, Brăniştea, Sibiu, Sâncărieni, Târgu-Mureş, Botoşani, Oradea, Bacău, Constanţa.

București, pe locul al doilea la nivel european în privința costurilor sociale generate de poluare

Un raport pubicat miercuri, care a analizat costurile morții premature, îngrijirii și pierderii zilelor lucrătoare, arată că poluarea aerului costă 166 de miliarde de euro în Europa, potrivit AFP citată deAgerpres.

Studiul compară cei trei poluanţi principali ai aerului – particule, dioxid de azot şi ozon -, precum şi costurile sociale ale acestora, adică costurile directe legate de îngrijiri şi indirecte, precum reducerea speranţei de viaţă sau boli precum bronşita cronică severă.

Londra ocupă primul loc (11.4 miliarde de euro), fiind urmată deBucureşti(6.3 miliarde de euro), Berlin (5.2 miliarde de euro) şi Varşovia (4.2 miliarde de euro). Capitala Franţei se situează pe locul al şaptelea (3.5 miliarde de euro).

Medicul Beatrice Mahler: Poluarea creează un teren favorabil pentru infecție

OMSa atras atenția cu privire la aplicarea unor eventuale măsuri urgente pentru reducerea nivelului de poluare în aglomerările urbane, afirmând că noul coronavirusîi afectează mai puternic pe locuitorii marilor orașe, din cauză căpoluarea slăbește sistemul imunitar.

„Particulele poluante pe care le inhalăm declanșează la nivelul căilor respiratorii reacții inflamatorii, care fac practic mult mai ușoară infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Practic, creează un teren favorabil pentru infecție și atunci riscurile sunt mult mai mari pentru cei care locuiesc în zone poluate”, a declarat Beatrice Mahler, managerulInstitutului de Pneumoftiziologie„Marius Nasta” din Capitală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)