Cu doar câteva zile în urmă, președintele Franței și cancelarul german au propus liderilor europeni un plan de relansare a UE, în valoare de 500 de miliarde de euro.
Proiectul inițiat de Emmanuel Macron și al Angelei Merkel va avea drept scop sprijinirea statelor spațiului european, lovit de o recesiune fără precedent, din pricina pandemiei de coronavirus.
„Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective preciseîn cadrul viitorului buget al UE şi căruia să i se aloce o sumă de 500 de miliarde de euro”, este declarația celor doi lideri europeni, susținută luni, 18 mai.
Inițiativa franco-germană presupune oferirea de granturi țărilor și regiunilor cel mai grav afectate de criza COVID-19.
Banii ar urma să fie colectați în numele Uniunii Europene de pe piețele de capital și ar urma să fie incluși în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027.
„Fondul va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare. Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre dificultăţile asociate pandemiei şi spre atenuarea efectelor.
Este vorba de o suplimentare excepţională, integrată în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar specificate, un instrument asociat unui plan de rambursare constrângător dincolo de viitorul control asupra bugetului UE”, au subliniat Emmanuel Macron şi Angela Merkel, notează Le Figaro.
Cele mai afectate țări se află în estul continentului european, unde criza COVID-19 a determinat cea mai aspră recesiune de la căderea sistemului comunist.
Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia sunt printre cele mai afectate țări din punct de vedere economic, însă nici Germania nu stă bine deloc.
Din cauza pandemiei de coronavirus, economia Germaniei, cea mai puternică din Europa, a înregistrat în primul trimestru din 2020 cel mai sever declin trimestrial de la criza financiară din 2009 și al doilea cel mai mare de la reunificarea din 1990.
Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au prezentat propria variantă de proiect pentru reconstrucția economiei Uniunii Europene.
Contrapropunerea la iniţiativa franco-germană, venită din partea celor patru ţări conservatoare din punct de vedere fiscal, enunță crearea unui fond de urgenţă unic pentru consolidarea economiei UE, punctând că este „deosebit de important ca statele să limiteze acest ajutor de urgenţă la doi ani”, după cum se arată într-un comunicat difuzat sâmbătă de cancelaria austriacă.
De asemenea, cele patru state susțin că nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriilor şi creşterea bugetului UE, scrie faz.net.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a criticat dur proiectul inițiat de Emmanuel Macron și Angela Merkel:
„În mod clar, spunem da ajutorului de urgenţă pentru coronavirus, dar ceea ce respingem este o uniune a datoriilor prin uşa din spate”, a declarat acesta în conferinţa online a conservatorilor bavarezi din sudul Germaniei, Uniunea Creştin-Socială (CSU).