Isralelul a depășit pargul de un milion de persoane vaccinate anti-COVID-19, ceea ce înseamnă că peste 10% din populația țării a primit deja prima doză din vaccinul împotriva noului coronavirus. Totodată, potrivit cifrelor publicate vineri de Ministerul israelian al Sănătății, aproape 41% dintre persoanele de peste 60 de ani au fost deja vaccinate, informează timesofisrael.com. România este, pe de altă parte, printre țările codașe din Europa la capitolul vaccinare, cu puțin peste 11.000 de persoane vaccinate de la începutul campaniei de imunizare, pe 27 decembrie.
Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat vineri că în Israel au fost vaccinate deja peste 1 milion de persoane, fiind astfelprima țară din lume în ceea ce privește procentul de populație care a primit deja prima doză din vaccinul anti-COVID-19.
”Batem toate recordurile. Am adus milioane de vaccinuri în Israel. Suntem înaintea întregii luni”, a declarat Netahyanu, potrivit sursei citate.
Cu 11,55% din populație deja vaccinată cu prima doză, Israelul a depășit cu mult alte state în privința felului în care se derulează campania de imunizare anti-coronavirus, potrivit statisticilor Our World in Data, operate de Universitatea Oxford. Pe locul al doilea, la nivel mondial se află Bahrein, cu 3,45% din populație care a fost vaccinată până în acest moment, urmat de Regatul Unit, cu 1,39%. În SUA 0,84% din populație a primit vaccinul anti-coronavirus, în timp ce la nivel mondial, rata de vaccinare este de 0,13% din populație.
În Israel, campania de vaccinare a început pe 20 decembrie, prioritate având cadrele medicale, persoanele cu vârste de peste 60 de ani și cele aflate în categoriile de risc. Vaccinul administrat în această țară este cel produs de companiile Pfizer și BioNTech, care necesită inocularea a două doze, la interval de câteva săptămâni. Până în prezent, aproximativ 41% din persoanele în vârstă de peste 60 de ani au primit deja prima doză de vaccin, potrivit cifrelor anunțate vineri de Ministerul israelian al Sănătății.
Autoritățile israeliene s-ar putea confrunta însă cu un deficit al dozelor de vaccin, ceea ce înseamnă că ar trebui să încetinească ritmul de vaccinare pentru două săptămâni pe parcursul lunii ianuarie. În acest interval ar urma să fie vaccinate doar persoanele care au primit deja prima doză, însă nu vor fi administrate primele doze în cazul altor israelieni până când stocurile nu vor fi suficiente.
Israelul se află acum în a treia perioadă de lockdown național, cu peste 426.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și cel puțin 3.300 de decese de la începutul pandemiei.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că ținta autorităților este ca aproximativ 2,25 milioane de israelieni dintr-o populație de 9,3 milioane să fie vaccinați până la sfârșitul lunii ianuarie.
Pe de altă parte, informațiile statistice referitoare la campania devaccinarepublicate deOur World Data, arată că România se află pe ultimele locuri când vine vorba despre numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, în raport cu numărul populaţiei.
În această săptămâna a sosit deja și a doua tranșă reprezentată de cele peste 140.000 de doze de vaccin. Cu toate acestea, imunizarea populației a rămas mai de grabă una simbolică, în medie doar aproximativ 1.000 de persoane fiind vaccinate zilnic. Asta în condițiile în care imunizarea este încă restricționată pentru categoriile largi din populație. Doar cadrele medicale primesc în acest moment în România mult așteptatul vaccin împotrivaCOVID-19, însă având în vedere ritmul foarte încet al vaccinării, întregul proces riscă să se împotmolească în prima etapă.