Lumina Sfântă s-a aprinssâmbătă la Ierusalim, în cadrul unui ceremonial, vechi de sute de ani. Milioane de creștinii ortodocși din toată lumea au așteaptat să se aprindă lumina sfântă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox, urmând ca de aici lumina să ajungă în țări din lumea întreagă.
În acest an însă, ceremonialul Sfântului Foc se desfășoară la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, fără pelerini, din cauza crizei provocată la nivel mondial de coronavirus.
În fiecare an, în ajunul Paștelui ortodox răsăritean, Biserica Sfântului Mormânt este cuprinsă de mii de credincioși veniți din toată lumea. Ei așteaptă ore în șir în picioare pentru a asista la ceea ce se crede că este o minune: aprinderea Sfântului Foc, care, potrivit tradiției ordodoxe, apare din mormântul lui Hristos, fără să existe o sursă de aprindere.
În urma ceremoniei Sfântului Foc, flacăra este dusă cu avionul către alte comunități ortodoxe din țări precum Grecia, Rusia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Georgia și România.
Creștinii ortodocși marchează Sâmbătă Sfântă în acest fel de secole. Din cauza crizei provocată de noul coronavirus, Biserica Sfântului Mormânt, cunoscută și sub numele de Biserica Învierii, a fost închisă vizitatorilor. În acest an la ceremonie, au asistat doar opt clerici aparținând cultelor grecești ortodoxe, armene, asiriene și copte.
Tradiția ortodoxă susține că Sfântul Foc are loc anual în ajunul Paștelui Ortodox . În acest timp, se spune că lumina albastră se aprinde în mormântul lui Isus Hristos, ridicându-se de pe placa de marmură care acoperea patul de piatră unde se care că a fost pus corpul lui Isus. Placa de marmură se află acum în Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului. Se crede că lumina formează o coloană de foc, din care sunt aprinse lumânări. Acest foc este apoi folosit pentru a aprinde lumânările clerului și pelerinilor prezenți. Se spune că focul se aprinde în mod spontan și alimentează alte lămpi și lumânări din jurul bisericii.
Flacăra se aprinde în timp ce Patriarhul se află în interiorul capelei îngenuncheat în fața pietrei, în întuneric, departe de tăcerea pelerinilor. Când Patriarhul iese cu cele două lumânări aprinse și strălucind puternic în întuneric, un moment de euforie răsună în Biserică. Mii de pelerini, precum și creștini locali, de toate cultele, se adună la Ierusalim pentru a participa și asista la acest eveniment anual.
Sfântul Foc este dus în Grecia printr-un zbor special și în mod similar în alte țări ortodoxe sau țări cu biserici importante ortodoxe, precum Georgia, Bulgaria, Liban, România, Serbia, Ucraina și Rusia, fiind primite de conducătorii bisericii și de stat .
Catolicii din întreaga lume au sărbătorit la rândul lor Paștele în izolare, în condițiile în care majoritatea bisericilor din întreaga lume au fost închise.
Imaginile de la Vatican au devenit virale, după ce Papa Francisc a oficiat slujba din Vinerea și SâmbătaMare , grandioasă în alți ani, în fața unei piețe goale. Doar câteva rânduri de oameni au asistat la ceremonie.
Cu toate acestea, ceremoniile religioase au fost transmise la televizor sau online, astfel încât milioanele de creștini catolici din întreaga lume pot asista de la distanță la slujba impresionantă care are loc la Vatican.
În condițiile în care Italia rămâne cea mai afectată țară din cauza pandemiei de COVID-19, Vaticanul s-a supus restricțiilor sanitare impuse de guvernul italian.