Parlamentul de la Chișinău a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență între 1 aprilie și 30 mai. Cum Republica Moldova nu are un guvern cu mandat plin, iar unul interimar nu are drept de inițiativă legislativă, proiectul a fost inițiat de un grup de deputați socialiști. Totuși, parlamentarul PAS Radu Marian a reclamat demersul drept un „«lockdown» fake”, al cărui singur scop ar fi să amâne declanșarea alegerilor anticipate.
Potrivit Deschide.md, pe perioada stării de urgență,Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
Deputatul Radu Marian a precizat că PAS analizează „toate opțiunile legale de a contesta această decizie abuzivă”. După votul de miercuri din Parlamentul Republicii Moldova, demnitarul de la Chișinău a oferit și „o mică cronologie” a evenimentelor:
„13 martie.Maia Sandu și Consiliul Suprem de Securitate propun instituirea stării de urgență pe 2 săptămâni,restricții adiționale și compensarea populației afectate.Dodon și PSRM se opun vehementși spun că situația nu e așa de gravă.
25 martie. A doua candidatură la Prim-ministru a lui Igor Grosu, nu este susținută.Se creează toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului– două încercări de numire a prim-ministrului au eșuat în 45 de zile și au trecut 3 luni de la demisia Prim-ministrului.
30 martie. La ședința Consiliului Suprem de Securitate,nici Ciocoi, nici Greceanîi, nici deputații din majoritatea parlamentară nu au zis nimic despre necesitatea introducerii stări die urgență
31 martie. Guvernul controlat de Dodon șimajoritatea parlamentară PSRM-Șor, adoptă starea de urgență timp de 60 de zile, fără să aibă o listă de măsuri și un plan concret despre cum vor folosite aceste pârghii suplimentare. În același timp, Dodon zice că nu vor fi restricții adiționale – situația de facto nu se schimbă.Amintesc că pe timpul stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat”, a scris deputatul PAS Radu Marian, pe Telegram.