Parlamentul European condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la 23 august 1939.
În acest sens, joi, la Bruxelles se votează adoptarea unei rezoluţii privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi importanţa amintirii europene pentru viitorul Europei, transmite Europa Libera.
IMAGINI BOMBĂ CU O VEDETĂ DIN ROMÂNIA! BĂRBAȚII AU RĂMAS ȘOCAȚII CÂND AU VĂZUT-O GOALĂ
Proiectul prevede comemorarea de către toate statele membre UE a zilei de 23 august drept ‘Ziua europeană a amintirii pentru victimele regimurilor totalitare’.
LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! OANA LIS A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! ‘VĂ ANUNȚ CU DURERE ÎN SUFLET…’
Totodată, oficialii europeni doresc ca toate statele membre ale Uniunii „să analizeze clar crimele şi agresiunile săvârşite de regimurile comuniste totalitare, precum şi crimele şi agresiunile regimurilor naziste”.
Președinte României, Klaus Iohannis, salută Rezoluția referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial și importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată de Parlamentul European, prin care Uniunea Europeană condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 de Uniunea Sovietică și Germania nazistă. Președintele României consideră că rezoluția este un pas înainte în demersurile de sancționare a regimurilor totalitare, responsabile de distrugerea unui număr impresionant de vieți omenești și de încălcarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale.
Totodată, Iohannis apreciază că educarea tinerei generații în spiritul respectului față de principiile democratice și demnitatea umană, prin includerea în programele educaționale a istoriei regimurilor totalitare, reprezintă o nevoie stringentă a societății de astăzi.
Președintele României reiterează că onorarea victimelor regimurilor totalitare, apărarea democrației și a statului de drept, respectarea drepturilor omului, promovarea valorilor și principiilor europene, asumarea corectă a trecutului traumatic, precum și o acțiune susținută în direcția combaterii extremismului, revizionismului, iliberalismului și tuturor manifestărilor care au scopul de a fragiliza democrația și de a ataca pacea socială reprezintă obiectivele prioritare ale României.