Parlamentul Chinei a votat pentru a merge înainte cu legislația de securitate națională din Hong Kong. Proiectele au scos manifestanții pro-democrație din nou în stradă, după luni de zile

Parlamentul Chinei a votat pentru a merge înainte cu legislația de securitate națională din Hong Kong. Proiectele au scos manifestanții pro-democrație din nou în stradă, după luni de zile
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Edmond So

Parlamentul Chinei a aprobat, joi, o decizie pentru a merge înainte cu proiectele de lege pentru securitate națională în Hong Kong, despre care activiștii pro-democrație și statele occidentale se tem că ar putea pune în pericol autonomia specială și libertățile orașului, relatează Reuters.

Parlamentul Chinei a votat pentru a merge înainte cu legislația pentru securitate națională din Hong Kong

China susține că legislația propusă are ca obiectiv combaterea secesionismului, subversiunii, terorismului și ingerințelor străine, dar chiar și așa planul dezvăluit de Beijing săptămâna trecută a declanșat primele mari proteste din Hong Kong în ultimele luni.

Forțele de ordine au făcut scut în jurul Consiliului Legislativ din Hong Kong, unde legiuitorii dezbăteau o altă piesă din proiectele propuse, una care se referea la incriminarea nerespectării imnului național al Chinei. De partea cealaltă, SUA au continuat să facă presiuni pentru respectarea autonomiei din oraș, unul dintre cele mai mari huburi financiare din lume, iar președintele Donald Trump a anunțat că pregătește un răspuns pe măsură.

Zeci de protestatari s-au adunat într-un centru comercial, joi, și au scandat mai multe sloganuri antiguvernamentale, dar manifestația nu a atins proporțiile celei din ziua precedentă, când mii de oameni au luat cu asalt străzile, iar poliția a făcut nu mai puțin de 360 de arestări, folosind gazele lacrimogene din dotare pentru dispersarea mulțimii furioase.

Proiectele au scos manifestanții pro-democrație din nou în stradă, după luni de zile

Anul trecut, în 2019, orașul era marcat de luni întregi de proteste, care adesea au degenerat în clinciuri violente între protestararii pro-democrație și forțele de ordine. La acea vreme, mișcările sociale erau declanșate de un proiect de lege – care a fost în cele din urmă abandonat – ce ar fi introdus extrădarea către China continentală. Oamenii se temeau, printre altele, că deși trăiesc în cel mai liber oraș chinez, vor ajunge să fie judecați de tribunalele comuniste de la Beijing.

Proiectele de lege pentru securitate națională de acum alimentează temerile că Beijingul încearcă să-și impună ostil linia politică în Hong Kong, încercând să erodeze autonomia fostei colonii britanice, în care cetățenii se bucură de drepturi și libertăți specifice democrației, în paradigma „o țară, două sisteme”, cu care orașul revenea sub domnia Chinei, în 1997.
Membrii parlamentului chinez au izbucnit în ropote de aplauze, când au văzut că decizia de a continua promovarea proiectelor de lege pentru securitate națională a fost adoptată cu un scor zdrobitor, de 2878 la 1, cu șase absențe.

Alte detalii despre proiecte ar putea fi anunțat în zilele următoare, dar în orice caz acestea, din primele informații, ar putea conduce la situația în care agențiile de informații din China își vor putea crea formal baze în Hong Kong.

„Legea nu va afecta drepturile și libertățile de care se bucură locuitorii din Hong Kong”, a declarat după vot Carrie Lam, guvernatoarea din Hong Kong, care se bucură de sprijinul Beijingului, care nu ezitase să își manifeste sprijinul față de proiecte și anterior acestui moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`