În plină pandemie de COVID-19, Donald Trump a oprit finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății. SUA este cel mai mare donator, cu o contribuție anuală de 400 milioane de dolari în 2019

În plină pandemie de COVID-19, Donald Trump a oprit finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății. SUA este cel mai mare donator, cu o contribuție anuală de 400 milioane de dolari în 2019
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Yuri Gripas

Donald Trump, președintele SUA, a oprit finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din cauza manierei în care a gestionat criza provocată de coronavirus, și a reacționat virulent la criticile față de răspunsul administrației sale la pandemia de COVID-19, potrivit Reuters.

Donald Trump a tăiat finanțarea OMS, din cauza răspunsului la pandemia de COVID-19

Liderul de la Casa Albă susține că organizația, cu sediul la Geneva, a promovat „dezinformarea” venită din China pe subiectul COVID-19, iar această atitudine ar fi alimentat dimensiunile crizei coronavirus.

„OMS a eșuat în îndeplinirea atribuțiilor sale de bază și trebuie trasă la răspundere”, a spus Trump, într-o conferință de presă desfășurată marți la Casa Albă.

Aproape 2 milioane de oameni de pe tot globul s-au infectat cu coronavirus, în timp ce numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților confirmați cu COVID-19 a trecut de 124.000.

Antonio Guterres, secretarul general ONU, spune că nu este momentul pentru reducerea resurselor OMS.

„Acum este momentul pentru unitate, iar comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună pentru stoparea virusului și a consecințelor sale distructive”, a spus el, într-un comunicat de presă.

SUA sunt națiunea care donează cei mai mulți bani către OMS, contribuind cu 400 de milioane de dolari în 2019, aproape 15% din bugetul său.

Premierul australian Scott Morrison a simpatizat cu criticile lui Trump la adresa OMS, pe care a criticat-o în special pentru sprijinul față de redeschiderea piețelor chineze, unde sunt vândute animale proaspete și unde își are originile coronavirusul, care a apărut în decembrie, la Wuhan.

„Dar acestea fiind spuse, OMS este de asemenea o organizație care face multe eforturi importante, inclusiv aici în regiunea noastră din Pacific, și lucrăm îndeaproape cu ei”, a spus Morrison, la un post de radio, miercuri.

Bilanț sumbru al deceselor în rândul pacienților infectați cu coronavirus din SUA

Peste 2.200 de oameni au murit în SUA doar marți, un record național negativ, deși americanii dezbate diversele posibilități de redeschidere a economiei.

Donald Trump a fost criticat și de grupul de advocacy din zona de protecție sanitară Protect Our Care, care denunță „o încercare transparentă a președintelui Trump de a distrage atenția de la istoricul său de minimalizare a severității crizei coronavirusului și de la eșecul administrației sale de a pregăti națiunea”.

„Pentru a fi mai clari, OMS nu este fără greșeală, dar este mai mult decât iresponsabil să îi tai finanțarea în plină pandemie globală”, spune Leslie Dach, șeful Protect Our Care.

Cu peste 614.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și circa 26.000 de decese, SUA este cea mai afectată națiune de pe glob, dar numărul record de îmbolnăviri poate fi pus și pe seama faptului că americanii au de departe cele mai multe teste efectuate de pe glob, peste 3,1 milioane, potrivit Worldometer.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)