Pandemia de COVID-19, într-un declin spectaculos în India. Câte victime a făcut criza sanitară în țara sud-asiatică și cum ar putea fi explicată scăderea masivă a bilanțului epidemic

Pandemia de COVID-19, într-un declin spectaculos în India. Câte victime a făcut criza sanitară în țara sud-asiatică și cum ar putea fi explicată scăderea masivă a bilanțului epidemic
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Cu 1,3 miliarde de locuitori, India a resimțit din plin efectele pandemiei de COVID-19, fiind una dintre cele mai afectate țări din lume, și are peste 10,7 milioane de cazuri confirmate de infecție cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, bilanțul zilnic de decese și îmbolnăviri nou depistate continuă să scadă, potrivit L`Express, care a vorbit despre declinul spectaculos pe care îl arată criza sanitară în această țară.

Efectele pandemiei de COVID-19 în India. Câte victime a produs criza sanitară în statul din Asia de Sud

Primul caz de COVID-19 confirmat pe teritoriul Indiei a fost depistat în 30 ianuarie 2020, iar primul deces asociat cu infecția SARS-CoV-2 era înregistrat la mijlocul lunii martie. Numărul de cazuri noi își atingea vârful în septembrie, când bilanțul ajungea chiar și la peste 97.000 de infectări detectate pe zi. În acea lună, țara suferea circa 1.000 de decese pe zi. Prin comparație, marți, India a contabilizat doar 8.635 de cazuri și 94 de decese, cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

La nivelul celor mai afectate 20 de națiuni din lume, India are una dintre cele mai mici rate de mortalitate a cazurilor cu un bilanț total de 10,7 milioane de cazuri confirmate și 155.000 de decese. Universitatea americană Johns Hopkins notează că India înregistrează doar 11,43 de decese la 100.000 de locuitori, în timp ce Statele Unite au o rată de 136,55. SUA este națiunea cu cel mai mare număr de cazuri depistate, 26 de milioane, și decese, aproape 450.000.

Chiar și așa, experții s-au arătat de părere că, probabil, bilanțul real din India este mult mai mare decât cel oficial. Un studiu național efectuat în perioada decembrie-ianuarie în zonele urbane și rurale ale țării a ajuns la concluzia că aproximativ 21,5% din populație (aproximativ 280 de milioane de oameni) au anticorpi.

De asemenea, un studiu publica săptămâna aceasta la New Delhi, unul dintre cele mai afectate orașe ale Indiei, a arătat că peste jumătate din cei 28.000 de participanți au produs anticorpi.

Ce măsuri au luat autoritățile indiene

Specialiștii se temeau că orașele indiene dens populate și cu condiții igienice precare vor fi devastate de criza sanitară COVID-19. Sistemul de asistență medicală suferă de deficiențe cronice și este subfinanțat, aspecte ce au alimentat temerile.

De la începutul alertei sanitare, guvernul indian a adoptat măsuri anti-coronavirus aspre, a suspendat zborurile internaționale, iar în martie a impus unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din lume.

Purtarea măștii de protecție a fost obligatorie, iar campaniile de informare cu privire la prevenție au fost larg răspândite. Din iunie, restricțiile au fost relaxate treptat pentru redresarea economiei aflate în dificultate.

Cum s-ar putea explica declinul spectaculos al bilanțului epidemic

Medicii din statele Gujarat (vest), Uttar Pradesh (nord) și Andhra Pradesh (centru), Delhi și Bombay – cu o populație totală de peste 330 de milioane de locuitori – au declarat pentru AFP că au observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri în spitale.

Guvernul spune că 90% din paturile dedicate pacienților cu Covid-19 de la Delhi nu sunt ocupate. „În prezent tratăm abia 40-50 de pacienți”, a declarat Deven Juneja, un medic dintr-un spital major din Delhi, pentru AFP, care a amintit de „cozile lungi” din iunie.

Deși experții au spus că este imposibil să se explice declinul de amploare al răspândirii virusului în India fără studii concludente aprofundate, primele indicii sugerează că ar fi vorba despre o imunitate de turmă împotriva COVID-19.

„Înțeleg că sunt destui oameni în India care au fost expuși la virus. Și poate de aceea numărul scade”, a declarat virologul Shahid Jameel pentru AFP.

Poonam Khetrapal Singh, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, a fost ceva mai precaut și a spus că, fiind vorba despre o țară vastă și diverse, este dificil să pui scăderea cazurilor pe seama unei imunități colective.

India a demarat campania națională de vaccinare anti-COVID-19 la jumătatea lunii ianuarie, cu obiectivul ambițios de a imuniza 300 de milioane de oameni până în iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)