Pandemia de coronavirus, aproape de final? Studiu: vaccinul Novavax al SUA este sigur și gata de lansare

Pandemia de coronavirus, aproape de final? Studiu: vaccinul Novavax al SUA este sigur și gata de lansare
Foto: pixabay.com

Pandemia de coronavirus, izbucnită la începutul acestui an, ar putea fi stinsă cu ajutorul unui vaccin. Compania farmaceutică americană Novavax estimează că primul lor vaccin anti-Covid este gata de lansare, potrivit CNN.

Novavax, finanțată de administrația Donald Trump prin intermediul “Operation Warp Speed”, a demarat un studiu clinic amplu, de faza a III-a, în Marea Britanie pentru a testa siguranța și eficiența vaccinului împotriva noului coronavirus pe care l-a dezvoltat.

Pandemia de coronavirus ar putea fi stoptată cu vaccinul americanilor de la Novavax

Novavax din SUA estimează că va depune în decembrie 2020 cerere de autorizare pentru vaccinul anti-Covid-19 pe care l-a dezvoltat, dacă studiul clinic de faza a III-a în care este testat va avea rezultate pozitive.

Novavax a anunțat vineri că a încheiat un acord cu guvernul de la Londra care prevede, pe lângă realizarea studiului clinic, și livrarea a 60 de milioane de doze de vaccin, în cazul în care va avea succes în studiul clinic și va fi aprobat, începând din primul trimestru din 2021.

Directorul general al companiei,Stanley Erck, a prcizat pentru Hospodarske Noviny că Novavax intenționează să producă o parte a vaccinului la fabrica din Cehia pe care o deține și să ofere autorităților de la Praga acces la vaccin după ce acesta va fi aprobat.

Studiu: Cum se administrează vaccinul anti-Covid dezvoltat de Novavax

Vaccinul dezvoltat de Novavax se administrează în două doze. Din primele rezultate se arată că pacienții vaccinați au dezvoltat mai mulți anticorpi ca persoanele vindecate de Covid-19.

Amintim că la începutul lunii iulie,Novavax a obținut o finanțare de 1,6 miliarde de dolari de la administrația SUA pentru a accelera dezvoltarea și producerea unui vaccin care să imunizeze împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Este cea mai mare finanțare acordată până acum de administrația Trump pentru un vaccin candidat, compania americană vizând livări de 100 milioane de doze până la finele anului.

Guvernul american a mai semnat acorduri de finanțare cu AstraZeneca, care a primit peste 1 miliard de dolari, Johnson & Johnson (421 milioane dolari), Emergent BioSolutions (628 milioane dolari), precum și cu companiile Moderna (486 milioane dolari) și Sanofi (30 milioane dolari).

Cursa pentru vaccinul anti-coronavirus și lupta spionilor pentru informațiile ce ar putea face diferența

New York Times notează că războaiele de informații cu privire la un astfel de ser s-au intensificat pe măsură ce Rusia și China și-au extins eforturile de a fura munca americană, atât la nivelul institutelor de cercetare, cât și în companii.

Spe exemplu, serviciul rus de informații SVR a vizat rețele care se ocupă cu cercetarea unui vaccin, din SUA, Canada și Marea Britanie. Eforturile de spionaj au fost detectate în premieră de o agenție britanică de spionaj, care monitoriza cablurile internaționale de fibră optică.

La rândul său, Iranul și-a accelerat tentativele de a fura informații despre cercetarea vaccinului, iar Statele Unite și-au intensificat propriile eforturi de a monitoriza activitățile de spionaj ale adversarilor lor, întărind defensiva.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`