#PanamaPapers: Fostul premier moldovean Ion Sturza, pe lista beneficiarilor offshore. Iniţial, el a salutat dezvăluirile pe Facebook!

#PanamaPapers: Fostul premier moldovean Ion Sturza, pe lista beneficiarilor offshore. Iniţial, el a salutat dezvăluirile pe Facebook!

#PanamaPapers, cea mai mare scurgere de informații care face publică modalitatea prin care liderii lumii se foloseau de companii offshore intermediate de firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama, pune pe jar politicienii de pe întreg globul.

Vezi AICI care sunt numele românilor ce figurează pe lista #PanamaPapers (VIDEO)

Pe aceeași listă regăsim nume importante și din politica fraților de peste Prut. Potrivit Rise Project, fostul premier moldovean Ion Sturza avea legături offshore cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

Vezi care sunt numele celor 22 de cetățeni ai Republicii Moldova de pe lista beneficiarilor offshore #PanamaPapers. (Detalii AICI)

Înainte de apariția numelui său pe listele care dezvăluie cele mai ascunde afaceri ilegale, Sturza posta pe Facebook despre #PanamaPapers.

„Văd unii politicieni moldoveni foarte relaxați prin offshorurile din Dubai. Nu e cazul! O investigație gigantică a unui consorțiu internațional de jurnaliști. Mai luați în derâdere RISE? NU este cazul. Va urma și cu moldovenii.

Atenție!, offshorurile în sine nu sunt o problemă. Se folosesc în cazul holdingurilor de către foarte multe companii internaționale. Este un fel de optimizare. Dar ele se declară în cazul tranzacțiilor internaționale – cine este, beneficiarul final. Se plătesc taxele și bună ziua.

În cazul dat, se pare că nimeni dintre cei nominalizați, făcând tranzacții, nu au declarat că sunt beneficiari. Importantă este și originea fondurilor și dacă la inițiere s-au plătit taxele.

Poftă bună, politicieni moldoveni, posesori de offshoruri ascunse!”

Revenind la afacerile sale, Rise Project dezvălui că, după ce s-a retras din politică, în 2002, Sturza a făcut carieră în cadrul Rompetrol, până în 2009, grup aflat sub conducerea lui Patriciu la acea vreme.

În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente, și Constantin Lutsenko, director al reprezentanței Rompetrol din Moscova.

Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informațiile din registrul companiilor. După șapte ani de activitate, compania este lichidată. Decizia a fost luată la adunarea acționarilor din 2012, cu doi ani înainte ca Patriciu să moară.

În 2009, când Rompetrol-ul este preluat în totalitate de kazahi, Sturza pleacă și devine președinte al fondului investițional Fribourg Capital, o companie din Luxemburg, prin intermediul căruia a lansat mai multe afaceri în România și Republica Moldova.

Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings. Printre fondatorii offshore-ului figura și Gunnar Nordsletten, fiului fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada anilor 2000-2008.

După șapte luni de la fondare, Sturza se retrage din rândul acționarilor cedând partea sa de firmă lui Lutsenko. În 2014, au loc schimbări în rândul acționarilor, iar pachetele de acțiuni sunt trecute pe trei firme offshore, una înregistrată în Panama și celelalte două în Insulele Virgine Britanice.

Ion Sturza neagă că ar fi beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine: Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings.

“Nu am fost niciodată beneficiar al vreunei companii de acest gen. Posibil că Rompetrol a folosit într-o formulă sau alta companiile respective, dar nu am nicio referință despre acestea. În cadrul grupului Rompetrol existau foarte multe companii unde noi, ca manageri, eram beneficiari, dar nu mai țin minte nimic despre aceste companii. Dar nu erau companii fondate pentru a face evaziuni sau acoperiri financiare sau de alt gen.

Ulterior, după ce a contactat avocații care s-au ocupat la acea vreme de înregistrarea acestor companii, Sturza a revenit cu precizarea: „Companiile au fost create pentru operațiuni maritime și care, din păcate, nu au fost niciodată utilizate, pentru că afacerea a eșuat”, a declarat sturza pentru Rise Project.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`