Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a depus o plângere împotriva serviciului de securitate. Ea afirmă că, odată răpită, i s-a spus că va fi înlăturată oricum: „În viață sau în bucăți”

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a depus o plângere împotriva serviciului de securitate. Ea afirmă că, odată răpită, i s-a spus că va fi înlăturată oricum: „În viață sau în bucăți”
foto: Hepta.ro / Sputnik / Evgeny Odinokov

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a depus o plângere împotriva serviciului de securitate, pe care îl acuză de „răpire” și „amenințări cu moartea”, potrivit anunțului făcut de organizația sa politică, transmite Euronews.

În prezent, Kolesnikova este ținută în custodia Comitetului de Investigații, într-o anchetă care vizează presupuse fapte de lezare a securității naționale.

Colegii săi din opoziție susțin că Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul la granița cu Ucraina, pentru a evita să fie expulzată din Belarus.

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a depus o plângere împotriva serviciului de securitate

Avocata sa, Lyudmila Kazak, a înaintat o plângere către Comitetul de Investigații, joi, pentru inițierea unei acțiuni penale.

Site-ul lui Viktor Babariko, un fost candidat la prezidențiale care a avut-o drept manager de campanie pe Maria Kolesnikova, a publicat un comunicat de presă în care detaliază momentele pe care le-ar fi trăit opozanta belarusă până la granița ucraineană.

Părți din scrisoarea publicatăvorbesc despre „răpire de către persoane necunoscute, presiune psihologică, amenințări cu moartea”, precum și despre „o tentativă de a o scoate cu forța din Belarus”.

Același site susține că Maria Kolesnikova este gata să ofere o „mărturie detaliată” împotriva membrilor KGB și GUBOPiK în Belarus.

Maria Kolesnikova susține că, odată răpită, i s-a spus că va fi înlăturată oricum: „În viață sau în bucăți”

„Acești oameni m-au amenințat că îmi vor lua viața, ceea ce am perceput ca fiind real”, a scris Kolesnikova.

„În special, s-a menționat că dacă nu părăsesc teritoriul Republicii Belarus în mod voluntar, voi fi înlăturată oricum: în viață sau în bucăți”, spune ea.

„Au existat, de asemenea, amenințări privind deprivarea mea de libertate până la 25 de ani, că voi avea probleme în locurile de detenție, în locurile de deprivare a libertății, ceea ce de asemenea am perceput ca fiind reale”, a mai adăugat opozanta.

Kolesnikova mai susține că nu a oferit niciun consimțământ autorităților, că a fost ținută într-o celulă timp de o oră, se arată în aceeași scrisoare.

Totodată, ea a confirmat versiunea susținătorilor săi, cum că, pentru a nu fi scoasă cu forța din țară, și-a rupt pașaportul.

„După ce ofițerii KGB au realizat că nu voi părăsi Belarusul în mod voluntar, mi-au pus o pungă pe cap, m-au împins într-un microbuz și m-au dus (la localitatea Aleksandrova), unde au încercat să folosească forța pentru mă expulza împotriva voinței mele din Belarus”, a continuat Kolesnikova.

„După ce mi-am rupt pașaportul, prin urmare eliminând intrarea în teritoriul Ucrainei, am fost băgată din nou în microbuz și dusă la detașamentul de graniță de la Mozyr, unde am stat până în seara de 8 septembrie, 2020”, afirmă Kolesnikova.

Reținerea sa a venit la o lună distanță de rezultatul controversat al alegerilor prezidențiale, care a condus la un val de proteste fără precedent în țară. Președintele Aleksandr Lukașenko, care se află la putere din 2004, a reiterat joi că presiunile nu îl vor convinge să facă un pas în spate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`