OMS: Ţinta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021

OMS: Ţinta noastră este să avem 2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021
sursa foto: pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut luni țărilor mai bogate să adere la acordul său privind vaccinul – și a furnizat detalii despre modul în care un vaccin, atunci când este dezvoltat, va fi distribuit, șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, declarând că vrea să aibă 2 miliarde de doze de vaccin disponibile până la sfârşitul anului viitor.

2 miliarde de doze de vaccin valabile până la sfârşitul lui 2021

Peste 150 de țări, reprezentând 64% din populația lumii, au fost de acord să participe la Covid-19 Vaccines Global Access Facility sau Covax, care își propune să dezvolte și să distribuie 2 miliarde de dolari în doze de vaccin până la sfârșitul anului viitor.

Conform planului, țările bogate și cele sărace reunesc bani pentru a oferi producătorilor garanții de volum pentru o listă de candidați la vaccin. Ideea este de a descuraja tezaurizarea și de a se concentra mai întâi pe vaccinarea persoanelor cu risc ridicat în fiecare țară participantă.

Până în prezent, 64 de țări cu venituri mai mari s-au înscris, au spus oficialii OMS, dar au adăugat că se așteaptă ca alte 38 să o facă în zilele următoare. În mod special lipsesc: Rusia, China și Statele Unite.

China nu a făcut niciun anunț. Casa Albă a declarat luna aceasta că Statele Unite nu se vor alătura , parțial pentru că administrația nu dorește să colaboreze cu OMS și, în schimb, va adopta o abordare simplă, scrie washingtonpost.com.

La un briefing de știri, luni, OMS a cerut mai multe țări să se conecteze. „Cursa pentru vaccinuri este o colaborare, nu un concurs”, a spus directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Aceasta nu este caritate. Este în interesul fiecărei țări. Ne scufundăm sau înotăm împreună ”.

Donald Trump: SUA ar putea pune pe piață un vaccin anti-COVID-19 în octombrie

Amintim că președintele Donlald Trump a declarat că un vaccin anti-COVID-19 ar putea începe să fie distribuit în Statele Unite ale Americii după mijlocul lunii octombrie. Guvernul american speră ca până la sfârşitul anului să distribuie cel puţin 100 de milioane de doze.

„Cred că suntem mult mai aproape de vaccin decât cred că vor majoritatea oamenilor să spună. Credem că putem începe distribuirea de la mijlocul lunii octombrie. Deci, de îndată ce va fi gata, vom putea începe. Aceasta va fi de la mijlocul lunii octombrie. S-ar putea să fie ceva mai târziu. Vaccinul ar putea fi distribuit începând din octombrie sau noiembrie, dar nu cred că va fi mai târziu de această dată”, a declarat liderul de la Casa Albă.

CDC a declarat că anticipează că vaccinului i se va acorda iniţial o autorizaţie de utilizare de urgenţă înainte de a fi aprobat formal, pentru că există presiuni pentru ca acesta să fie terminat cât mai repede,chiar de a fi testat adecvat.

Când va primi România primele vaccinuri

România ar putea beneficia de un vaccin împotriva coronavirusului în primul trimestru al anului viitor, a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a mai precizat că, în prima jumătate din 2021, am putea să producem vaccinul chiar la noi în țară. Până atunci, însă, românii trebuie să respecte regulile, pentru a ține sub control răspândirea bolii.

Anterior, Tătaru afirmase că Uniunea Europeană a cumpărat, într-o primă tranșă, 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, iar România are asigurate 4% dintre acestea.

„Comisia Europeană are în discuţie, în evaluare şi contractarea cu șase firme producătoare. Sunt deja două care au semnat contractul. Noi suntem acolo, urmează ca în primul trimestru al anului viitor să beneficiem de un prim vaccin şi, în prima jumătate a anului, să putem să îl şi facem la noi în ţară”, a declarat Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`