OMS recomandă medicilor să nu mai folosească Remdesivir ca tratament împotriva COVID-19

OMS recomandă medicilor să nu mai folosească Remdesivir ca tratament împotriva COVID-19
sursa foto: Comisia Europeana

Remdesivir, medicamentul produs de compania Gilead nu este recomandat pacienților spitalizați care suferă de COVID-19, indiferent de cât de bolnavi sunt, deoarece nu există dovezi că ar ajuta la creșterea șanselor de supraviețuire sau că reduce nevoia de ventilație, a declarat vineri un grup de experți al Organizației Mondiale a Sănătății.

Recomandarea OMS privind utilizarea Remdesivir ca tratament pentru noul coronavirus

„Grupul … a găsit o lipsă de dovezi că Remdesivir îmbunătățite condiția pacienților, că ar reduce mortalitatea, nevoia de ventilație mecanică, timpul până la îmbunătățirea clinică și altele”, au spus reprezentanții OMS, potrivit Reuters.

Aceste comcluzii sunt un alt obstacol pentru un medicament eficient, deși experții au atras atenția la nivel mondial ca Remdesivir este un tratament potențial eficient pentru COVID-19, după ce studiile timpurii au arătat că există o speranță.

La sfârșitul lunii octombrie, Gilead și-a redus prognoza veniturilor din 2020, invocând o cerere mai mică decât cea așteptată și dificultăți în prezicerea vânzărilor de remdesivir.

Antiviralul este unul dintre singurele două medicamente autorizate în prezent pentru tratarea pacienților cu COVID-19 din întreaga lume, dar un mare studiu condus de OMS, cunoscut sub numele de Solidarity Trial, a arătat luna trecută că a avut un efect redus sau deloc asupra mortalității la 28 de zile sau asupra duratei spitalizări pentru pacienții cu COVID-19.

Medicamentul a fost unul dintre medicamentele utilizate pentru tratarea infecției cu coronavirus a președintelui american Donald Trump și a fost demonstrat în studiile anterioare că a redus timpul până la recuperare. Este autorizat sau aprobat pentru utilizare ca tratament COVID-19 în mai mult de 50 de țări.

Galaad a pus la îndoială rezultatele procesului de solidaritate.

„Suntem dezamăgiți că orientările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile cresc dramatic în întreaga lume și medicii se bazează pe Veklury ca primul și singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienții cu COVID-19.”

Grupul OMS’s Guideline Development Group (GDG) a declarat că recomandarea sa se bazează pe o analiză a dovezilor care a inclus date din patru studii internaționale randomizate care au implicat peste 7.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19.

La ce concluzii au ajuns experții OMS

După examinarea dovezilor, a spus comisia, s-a concluzionat că remdesivirul, care trebuie administrat intravenos și, prin urmare, costisitor și complex de administrat, nu are niciun efect semnificativ asupra ratelor de deces sau a altor rezultate importante pentru pacienți.

„Mai ales având în vedere costurile și implicațiile resurselor asociate cu remdesivir … grupul a considerat că responsabilitatea ar trebui să fie demonstrarea dovezilor de eficacitate, ceea ce nu este stabilit de datele disponibile în prezent”, a adăugat acesta.

Ultimele sfaturi ale OMS vin după ce unul dintre organismele de top din lume care reprezintă medicii de terapie intensivă a declarat că antiviralul nu ar trebui utilizat pentru pacienții cu COVID-19 din ATI.

Recomandarea OMS, care nu este obligatorie, face parte din așa-numitele sale „ghiduri de viață”, proiectate pentru a oferi îndrumări medicilor pentru ai ajuta să ia decizii clinice cu privire la pacienții aflați în situații de mișcare rapidă, cum ar fi pandemia COVID-19. Orientările pot fi actualizate și revizuite pe măsură ce apar noi dovezi și informații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`