OMS, nou avertisment privind al doilea val al pandemiei de COVID-19: „S-ar putea ca virusul să nu dispară niciodată”

OMS, nou avertisment privind al doilea val al pandemiei de COVID-19: S-ar putea ca virusul să nu dispară niciodată
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Pe măsură ce guvernele din întreaga lume au adoptat măsuri de relaxare a restricțiilor, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că există posibilitatea ca noul coronavirus ” să nu poată dispărea niciodată”. În acest context tot mai multe îngrijorări cresc referitoare la posibilitatea apariției unui al doilea val de infecții. Și poate chiar al unui al treilea val.

Mai întâi toți credeau că măsurile restrictive și blocajele vor fi luate pe o perioadă lungă de timp, chiar până la sfârșitul vacanței de vară. Dar abordarea a fost schimbată de majoritatea guvernelor. Chiar și Regatul Unit, care a cunoscut un număr mare de infecții și decese cauzate de COVID-19 în Europa, se gândește la „redeschiderea economiei”, după cum au cerut mai mulți oficiali în ultimele zile.

În acest context, un al doilea val este mai mult sau mai puțin inevitabil. „Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre”, a declarat dr. Mike Ryan, de la Organizația Mondială a Sănătății, într-o conferință de presă transmisă pe 13 mai, scrie dw.com.

Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate, a subliniat că și alți viruși precum HIV nu au dispărut. În schimb, am dezvoltat medicamente care să le atenueze efectele și am învățat să trăim cu acesta. Doar cele mai puține dintre bolile mortale, cum ar fi variola, au fost vreodată eradicate.

Restul virușilor continuă să existe în comunitate. Unele maladii, precum tuberculoza, revin, iar istoria arată că un al doilea val de pandemie poate fi mai rău decât primul. Acesta a fost cazul pandemiei de gripă spaniolă din 1918, care a continuat în valuri până în 1920.

OMS, îngrijorată de modul cum fac unele guverne relaxarea restricțiilor

OMS, totuși, ar prefera ca trecerea de la blocare să fie „bazată pe dovezi [și] pe date”, una care este „implementată treptat” pentru a „reduce riscul de noi focare”.

„În mod ideal, ar exista un minim de 2 săptămâni (corespunzând perioadei de incubație a COVID-19) între fiecare fază a tranziției, pentru a oferi suficient timp pentru a înțelege riscul de noi focare și pentru a răspunde în mod corespunzător”, a spus OMS.

Acest lucru nu s-a întâmplat în Germania, a doua etapă a tranziției pentru școli începând la doar patru zile după ce elevii din clasele superioare au revenit la cursuri.

Guvernul federal a lăsat statelor și municipalităților să urmărească evoluțiile, spunând că restricțiile ar trebui reintroduse dacă o regiune detectează 50 de cazuri noi de coronavirus la 100.000 de persoane într-o săptămână dată.

Dar s-ar părea că nu există un standard agreat pentru ceea ce constituie un al doilea val de epidemie sau pandemie – la nivel global sau național, regional. Deci, cele 50 de cazuri la 100.000 de persoane nu pot fi altceva decât o cifră frumoasă. Așa se face că liderii de la Berlin continuă să fie îngrijorați în ceea ce privește relaxarea măsurilor.

Oficiali UE, îngrijorați de perspectiva unui al doilea val al pandemiei de COVID-19

Despre perspectiva unui al doilea val de infecție cu coronavirus în toată Europa a vorbit și directorul Agenției UE însărcinat să consilieze guvernele privind controlul bolilor.

„Întrebarea este când și cât de mare, aceasta este întrebarea din punctul meu de vedere”, a spus dr. Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

„Analizând caracteristicile virusului, analizând ce rezultă acum din diferite țări din punct de vedere al imunității populației – ceea ce nu este chiar atât de interesant, între 2% și 14%, care lasă încă 85% până la 90% din populație susceptibilă – înseamnă că virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie și februarie … Nu vreau să creez o imagine sumbră, dar cred că trebuie să fim realiști. Că nu este momentul să ne relaxăm complet.”, a declarat ea potrivti The Guardian.

În aproape peste tot în Europa, activitatea economică a fost reluată îna numite sectoare cheie. Totodată barurile, cafenelele, restaurantele și muzeele au fost deschise în state care au fost cel mai grav afectate de COVID-19, precum Italia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`