Date în premieră despre epidemia de COVID-19 din China oferite de OMS: Cheia stopării răspândirii virusului – testarea masivă a populației. Care sunt adevăratele simptome ale bolii

Date în premieră despre epidemia de COVID-19 din China oferite de OMS: Cheia stopării răspândirii virusului – testarea masivă a populației. Care sunt adevăratele simptome ale bolii
Sursă foto: hepta.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis o echipă de 25 de experți internaționali în China pentru a investiga situația produsă odată cu răspândirea coronavirusului.

Din echipă a făcut parte inclusiv Clifford Lane, director clinic al Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

Iată raportul final al comisiei, după ce au vizitat Beijing, Wuhan, Shenzhen, Guangzhou și Chengdu, care include câteva fapte interesante despre COVID-19 care nu erau cunoscute:

– Când un grup de mai multe persoane infectate a apărut în China, acesta a fost cel mai adesea (în 78% – 85% din cazuri) cauzat de o infecție contactată în interiorul familiei, transmisă de picături și de alți purtători de infecție care s-au aflat în contact strâns cu o persoană infectată.

Transmiterea prin aerosoli fini în aer pe distanțe lungi nu este una dintre principalele cauze ale răspândirii. Majoritatea celor 2.055 de lucrători spitalizați infectați au contactat virusul fie la domiciliu, fie în faza timpurie a focarului din Wuhan, când nivelul de protecție din spitale nu fusese încă ridicat.

– 5% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu COVID-19 necesită respirație artificială. Alți 15% trebuie să respire oxigen foarte concentrat – și nu doar pentru câteva zile. Durata de la începutul bolii până la recuperare este de 3 până la 6 săptămâni în medie pentru acești pacienți severi și critici (comparativ cu doar două săptămâni pentru bolnavii care au o formă ușoară a virusului). Masa și durata tratamentelor au supraîncărcat sistemul de asistență medicală existent în Wuhan de mai multe ori. Provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan, a avut până acum 65.596 de persoane infectate. Un număr de 40.000 de angajați au fost trimiși la Hubei din alte provincii pentru a ajuta la combaterea epidemiei. 45 de spitale din Wuhan au în îngrijire pacienți cu COVID-19, dintre care 6 sunt pentru pacienți în stare critică și 39 îngrijesc pacienți grav bolnavi și persoane infectate cu vârsta de peste 65 de ani. Două spitale improvizate cu 2.600 de paturi au fost construite într-un timp scurt. 80% dintre persoanele infectate au o formă ușoară a bolii, iar pentru acestea zece spitale temporare au fost înființate în săli de gimnaziu și săli de expoziții.

– China poate acum produce 1,6 milioane de truse de testare pentru noul coronavirus pe săptămână. Testul oferă rezultatul în aceeași zi. În toată țara, oricine merge la medic cu febră este testat pentru virus: în provincia Guangdong, îndepărtată de Wuhan, au fost testate 320.000 de persoane, iar 0,14% dintre acestea au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

– Marea majoritate a celor infectați mai devreme sau mai târziu prezintă simptome. Cazurile de persoane la care a fost depistat virusul și care nu au simptome la acel moment sunt rare – iar cele mai multe din aceste persoane se îmbolnăvesc în următoarele zile.

– Cele mai frecvente simptome sunt febra (88%) și tusea uscată (68%). Epuizarea (38%), expectorația de mucus la tuse (33%), scurtarea duratei de respirație (18%), durerile în gât (14%), durerile de cap (14%), durerile musculare (14%), frisoanele (11%) sunt de asemenea comune. Mai puțin frecvente sunt greața și vărsăturile (5%), nasul înfundat (5%) și diareea (4%). Secrețiile nazale nu reprezintă un simptom al Covidului.

– Examinarea a 44.672 de persoane infectate din China a arătat o rată de deces de 3,4%. Mortalitatea este puternic influențată de vârstă, condiții preexistente, sex și, mai ales, de răspunsul sistemului de sănătate. Toate cifrele de mortalitate reflectă starea de fapt din China până la 17 februarie și totul ar putea evolua complet diferit, în viitor, în altă parte.

– Sistemul de asistență medicală: 20% dintre persoanele infectate din China au avut nevoie de tratament la spital timp de mai multe săptămâni. China are paturi de spital pentru a trata în același timp 0,4% din populație – alte țări dezvoltate au între 0,1% și 1,3%, iar majoritatea acestor paturi sunt deja ocupate cu persoane care au alte boli. Cel mai important este, în primul rând, restrângerea în mod agresiv a răspândirii virusului pentru a menține scăzut numărul de pacienți cu COVID-19 grav bolnavi și, în al doilea rând, creșterea numărului de paturi (inclusiv materiale și personal) până când vor fi suficiente pentru bolnavii în stare gravă. China a testat, de asemenea, diverse metode de tratament pentru boala necunoscută, iar cele mai de succes au fost implementate la nivel național. Datorită acestui răspuns, rata mortalității din China este în prezebt mai mică decât acum o lună.

– Condiții preexistente: Rata de mortalitate a celor infectați cu coronavirus, care sufereau deja de afecțiuni cardiovasculare, a fost de 13,2% în China. A fost de 9,2% pentru bolvavii care aveau niveluri ridicate de zahăr din sânge (diabet necontrolat), 8,4% pentru cei cu hipertensiune arterială, 8% pentru cei cu boli respiratorii cronice și 7,6% pentru cei care aveau cancer. Persoanele infectate, care nu aveau o boală anterioară relevantă, au murit în 1,4% din cazuri.

– Vârsta: cu cât sunteți mai tânăr, cu atât este mai puțin probabil să fiți infectat și cu atât mai puțin probabil să vă îmbolnăviți grav dacă vă infectați.

– Sex: Femeile iau boala la fel de des ca și bărbații. Dar doar 2,8% dintre femeile chineze infectate au murit din cauza bolii, în timp ce 4,7% dintre bărbații infectați au murit. Boala pare să nu fie mai severă la gravide decât la alte femei. În 9 cazuri examinate de nașteri ale unor femei infectate, copiii au fost născuți prin cezariană și sănătoși, fără a fi infectați. Femeile au fost infectate în ultimul trimestru de sarcină. Ce efect are o infecție în primul sau al doilea trimestru asupra embrionilor este în prezent neclar, deoarece acești copii sunt încă nenăscuți.

– Noul virus este identic genetic în proporție de 96% cu un coronavirus cunoscut la lilieci și 86-92% identic cu un coronavirus la pangolini. Prin urmare, transmiterea unui virus mutant de la animale la oameni este cauza cea mai probabilă a apariției noului virus.

– Începând cu sfârșitul lunii ianuarie, numărul de noi diagnostice de coronavirus în China a scăzut constant, ajungându-se doar la 329 de diagnostice noi în ultima zi – în urmă cu o lună erau în jur de 3.000 pe zi. „Acest declin al cazurilor de COVID-19 în China este real”, se arată în raportul echipei de experți. Autorii concluzionează acest lucru din propria experiență la fața locului, bazându-se și pe scăderea numărului celor care se prezintă la spitale în regiunile afectate, pe numărul tot mai mare de paturi de spital neocupate și pe dificultatea oamenilor de știință chinezi de a recruta un număr suficient de mare de persoane recent infectate pentru a putea efectua studii clinice de testare a unor noi medicamente.

– Una din cauzele importante ale ținerii sub control a focarului este acela că China intervievează toate persoanele infectate la nivel național despre persoanele lor de contact și apoi le testează. În Wuhan sunt 1.800 de echipe, fiecare având cel puțin 5 persoane. Dar și efortul în afara Wuhanului este, de asemenea, mare. În Shenzhen, spre exemplu, cei infectați au numit 2.842 de persoane de contact, toate fiind găsite, testarea fiind acum finalizată pentru 2.240, iar 2.8% din aceștia au contractat virusul. În provincia Sichuan au fost indicate 25.493 de persoane de contact, 25.347 (99%) au fost găsite, 23.178 au fost deja examinate și 0,9% dintre ele au fost infectate. În provincia Guangdong au fost indicate 9.939 de contacte, toate găsite, 7.765 fiind deja examinate și 4,8% dintre ele au fost infectate. Ceea ce înseamnă că dacă ai avut un contact personal direct cu o persoană infectată, probabilitatea de infecție este între 1% și 5%.

„Abordarea îndrăzneață a Chinei de a ține sub control răspândirea rapidă a acestui nou agent patogen respirator a schimbat cursul unei epidemii mortale aflate în evoluție rapidă. În fața unui virus necunoscut anterior, China a derulat poate cel mai ambițios, agil și agresiv efort de ținere sub control a bolii din istorie. Utilizarea riguroasă a Chinei a măsurilor nefarmaceutice pentru a stopa transmiterea virusului COVID-19 oferă lecții vitale pentru un răspuns global. Acest răspuns destul de unic și fără precedent în domeniul sănătății publice din China a inversat înmulțirea cazurilor atât în ​​Hubei, unde a existat o transmisie comunitară larg răspândită, dar și în provinciile de import, unde grupurile familiale par să fi condus focarul”, se mai arată în raportul experților internaționali ai OMS.

OMS a trimis 25 de experți internaționali în China. Principalele lor concluzii, după 9 zile de investigare a coronavirusului, cuprind o serie de informații despre COVID-19 necunoscute până acum

În acest moment, coronavirusul s-a răspândit în 84 de țări, ucigând 3.286 de persoane, potrivit celui mai recent raport.

Conform Worldometers.info, în prezent sunt infectate 95.483 de persoane în întreaga lume, iar 53.688 sunt vindecate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`