Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat luni seară căEuropa trebuie ”săaccelereze serios” lupta împotriva noului coronavirus de tip SARS-CoV-2, dar instituția rămâne optimistăîn privintța faptului cățările europene nu vor fi nevoite săintre înblocaje naționale.
”Suntem încă optimiști că țările nu vor trebui să intre în așa-numitul blocaj național”, a spus Maria van Kerkhove, director tehnic la OMS pentru Covid-19, într-o conferință online, în momentul în carea fost întrebată despre numărul în creștere al cazurilor de infecții din Europa, potrivit Reuters.
”Acum suntem în urmavirusului în Europa, așa că depășirea lui va necesitao accelerare serioasă a măsurilor”, a afirmat Mike Ryan, expert la OMS.
Pe de altă parte, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că după luni de luptăcontra pandemiei care a cauzat mai mult de 1,1 milioane de decese, o oarecare oboseală s-a instalat, dar el a făcut apel la continuarea luptei, la o zi după ce un înalt responsabil al administrațieiDonald Trumpa lăsat să se înțeleagă că Statele Unite renunță”să preia controlul pandemiei, dar ar paria pe medicamente și vaccinuri”.
Directorul OMS, a insistat: ”Când responsabilii acționează rapid, virusul poate fi suprimat”.”Nu putem renunța. Nu trebuie să renunțăm”, a adăugat directorulOMS, potrivit ziare.com.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este foarte probabil ca pandemia decoronavirussă fie una îndelungată, dat fiind contextul actual, al creșterii numărului de infectări cu COVID-19 pe plan mondial.
În urmă cu două luni,OMSa declarat că „evaluează în continuare nivelul de risc global reprezentat de COVID-19 ca fiind unul foarte înalt”. Mai mult, deși se fac demersuri pentru realizarea unui vaccin eficient anti-coronavirus,OMSavertizează că “o soluție miraculoasă” s-ar putea să nu fie găsită niciodată.
Directorul general alOMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului de Urgenţă, că„pandemia de COVID-19 este o criză de sănătate ce are loc o dată într-un secol şi ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”.
Mai mult, deși peste 150 de companii farmaceutice lucrează pentru găsirea unor vaccinuri, iar mai multe din acestrea se află în ultima fază de testare, acest lucru nu ar fi o garanție în eradicarea virusului SARS-CoV-2, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea câteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nicio soluţie miraculoasă în acest moment – şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată”, a subliniat directorulOMS, potrivitReuters.