Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți, într-o informare, că, în prezent, America este noul epicentru al pandemiei de coronavirus, în timp ce un studiu american prognozează decese în Brazilia și alte țări din America Latină până în august.
„Acum nu este momentul ca țările să ușureze restricțiile”, a declarat într-o videoconferință Carissa Etienne, director OMS pentru Americi și șef al Organizației Panamericane pentru Sănătate (OPS).
În total,America a înregistrat peste 2,4 milioane de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus și peste 143.000 de decese cauzate de boala respiratorie. În bilanș este inclusă America Latină, dar și Statele Unite.
„Regiunea noastră a devenit epicentrul pandemiei COVID-19”, a spus Etienne, în timp ce alți directori OPS au avertizat că există săptămâni „foarte grele” pentru regiune, iar Brazilia are un drum lung de parcurs înainte de a vedea sfârșitul pandemiei.
De asemenea, preocupările oficialilor OMS sunt accelerarea focarelor în Peru, Chile, El Salvador, Guatemala și Nicaragua.
Întrucât rata zilnică a deceselor din Brazilia a devenit cea mai mare din lume luni, un studiu al Universității din Washington a avertizat că numărul total de decese al țării ar putea urca de cinci ori până la 125.000 până la începutul lunii august, scrie Reuters.
Prognoza de la Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) a universității a venit cu un apel pentru blocajele la care s-a opus președintele de dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro.
Datele actuale proiectează decese de Covid-19 în Peru în valoare totală de aproape 20.000 până în august, a declarat IHME, indicând că cererea este probabil să depășească oferta de paturi în unitățile de terapie intensivă.
Cele mai recente proiecții ale modelului IHME arată că decesele vor crește la aproape 12.000 în Chile, 7.000 în Mexic, 6.000 în Ecuador, 5.500 în Argentina și 4.500 în Columbia până în august.
O țară din regiune care se comportă relativ bine împotriva COVID-19 este Cuba, unde IHME prognozează un număr de decese de doar 82 până în august, în timp ce testele continuă să depășească focarul.
Luni, o echipă medicală formată din 15 specialiști din MApN au plecat în Alabama pentru a oferi sprijin autorităților statului, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei de COVID-19.
Personalul medical va sta în SUA aproximativ două săptămâni şi va lucra în mai multe spitale din statul Alabama.
La plecarea acestora a asistat și premierul Ludovic Orban și ministrul apărării, Nicolae Ciucă.
În acest context, premierul Ludovic Orban a subliniat că această misiune dovedește încă odată parteneriatul foarte strâns existent între SUA și România.
“Este vorba despre o echipă formată din 15 medici, asistente medicale și specialiști care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, în spiritul solidarității și cooperării între SUA și România. Este o misiune care are pe de o parte obiectivul de a fi alături de medicii din SUA, dar de asemenea și de a vedea foarte clar cum acționează echipele medicale din SUA împotriva COVID-19. Doresc succes misiunii noastre și doresc să transmit un mesaj ferm că între SUA și România este un solid parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate”, a spus Ludovic Orban.
Reamintim că, aceasta este cea de-a treia misiune internaţională de la începutul pandemiei de coronavirus la care participă cadre medicale din România. Anterior, cadre medicale din țară au participat la misiuni în Italia şi Republica Moldova.