Nu mai puțin de 172 fac parte din programul COVAX destinat să asigure un acces echitabil la vaccinurile COVID-19, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății, dar este nevoie de mai multe finanțări și țările trebuie acum să își asume angajamente obligatorii.
Țările care doresc să facă parte din planul global COVAX au până la 31 august să prezinte oficial interesul lor, au declarat oficialii OMS, cu confirmarea intenției de aderare până la 18 septembrie și furnizarea plăților inițiale până pe 9 octombrie, scrie Reuters.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că descoperirea și accesul la vaccin este esențială pentru a pune capăt pandemiei COVID-19. În acest sens, OMS vrea să se asigure că prețurile sunt menținute „cât mai scăzute”.
„Naționalismul vaccinului ajută doar virusul”, a spus el într-o informare publică. „Succesul programului COVAX depinde nu numai de țările care s-au înscris la acesta, dar și de a completa deficiențele cheie de finanțare.”
Până în prezent, 70% din populaţia lumii este acopeită, potrivit listei ţărilor care au intrat în program.
Finanţarea COVAX – pilonul destinat accelerării dezvoltării vaccinurilor – este ”necesară de urgenţă în vederea pentru a face portofoliul să avanseze”, a subliniat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile ţărilor din întreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei covid-19.
Obiectivul COVAX este să livreze două miliarde de doze ale unui vaccin sigur şi viabil până la sfârşitul lui 2021, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”Există lumină la capătul tunelului. Aşa cum am spus săptămâna trecută, putem face acest lucru”, a promis directorul general al OMS.
Anunțul șefului OMS are loc în contextul în care în aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie,susținecă virusul SARS-CoV-2 nu o să dispară nici după al doilea val și va trebui să ne obișnuim să trăim cu el „în anii următori”.
Cum studiile de seroprevalență arată că doar o mică parte a populației a trecut prin boala COVID-19, soluția este apariția unui vaccin viabil. Altfel, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani, spune reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.