Un oficial din zona de securitate cibernetică a Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA a anunțat, joi, că hackeri ai unor guverne străine au pătruns în serverele companiilor din sectorul de cercetare a tratamentelor pentru cazurile de COVID-19, boala respiratorie cauzată de coronavirus, care adesea are efecte fatale, relatează Reuters.
Tonya Ugoretz, director asistent adjunct în FBI, le-a spus participanților de la un atelier online găzduit de Institutul Aspen că biroul a remarcat recent că o serie de hackeri sprijiniți de guverne străine s-au aflat în spatele unor atacuri asupra unor instituții din zona sanitară și de cercetare.
„Cu siguranță am recunoscut o activitate și câteva intruziuni, în anumite instituții, în special în cele care s-au autoidentificat ca lucrând în zona de cercetare legată de COVID-19”, spune ea.
Ugoretz a explicat că are logică, în ceea ce privește instituțiile care lucrează la eventuale vaccinuri sau tratamente, să își laude munca. Cu toate acestea, spune ea, „reversul trist al medaliei este acela că îi transformă într-o țintă a altor state naționale, care sunt interesate să afle detalii despre ceea ce se întâmplă cu exactitate, ba chiar să fure din proprietatea intelectuală pe care o au aceste instituții”.
Tot ea a subliniat că, adesea, industria biofarmaceutică devine ținta hackerilor sprijiniți de state, iar acest lucru „cu siguranță se intensifică în timpul unei crize”. Totuși, oficialul FBI nu a vrut să numească o țară anume.
În plus, Ugoretz nu a vrut să identifice nici companiile țintite de atacuri, iar FBI în ansamblu nu a odirt să comenteze episodul.
SUA sunt cea mai afectată națiune a lumii, de la debutul pandemiei de COVID-19. Autoritățile americane au confirmat peste 678.000 de cazuri de COVID-19, cu aproape 35.000 de decese înregistrate în rândul pacienților infectați cu coronavirus. Până la ora actuală, potrivit datelor centralizate de Worldometer, SUA au realizat mai bine de 3,4 milioane de teste pentru boala respiratorie care a aruncat o lume întreagă sub restricții.
La nivel global, coronavirusul s-a făcut deja remarcat în 210 țări și teritorii, iar numărul persoanelor testate pozitiv în toată lumea se îndreaptă spre 2,2 milioane. Până în prezent, circa 147.000 de pacienți confirmați cu COVID-19 au murit, în timp ce mai bine de 552.000 s-au vindecat.