Numărul mare de morți a luat prin surprindere Suedia. Ce spune epidemiologul care a gândit strategia anti-COVID

Numărul mare de morți a luat prin surprindere Suedia. Ce spune epidemiologul care a gândit strategia anti-COVID
FOTO: colaj Hepta.ro

În timpul pandemiei de COVID-19, Suedia a păstrat deschise restaurantele, sălile de cinema și de sport, dar și magazinele, impunând totuși niște restricții. Strategia anti-COVID a fost gândită de către dr. Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suedia a afirmat însă că numărul mare al decesul este o surpriză, care îi îngrijorează.

În prezent Suedia are un număr mare de decese, cauzate de COVID-19, în comparație cu alte state nordice care au impus restricții mai drastice. Epidemiologul Anders Tegnell, care coordonează strategia din timpul pandemiei în Suedia, a declarat în cadrul emisiunii „The Daily Show with Trevor Noah” că aceste cifre au fost o surpriză și sunt un motiv de îngrijorare pentru autorități, relatează Business Insider.

Abordarea controversată în lupta cu noul coronavirus

Abordarea Suediei din timpul pandemiei a fost considerată una controversată, având în vedere că majoritatea țărilor afectate din Europa au impus restricții și măsuri de carantină. În acest timp, Suedia a păstrat deschise restaurantele, sălile de cinema și mall-urile, cerându-le oamenilor să respecte distanțarea socială.

Epidemiologul Tegnell a povestit, potrivit sursei citate anterior, că nu au luat niciodată în calcul un număr atât de mare al deceselor, dar au fost conștienți de faptul că mai multe persoane de pe teritoriul țării se vor îmbolnăvi. „Nu am luat în calcul niciodată un număr atât de mare de decese, trebuie să recunosc. Am calculat că mai multe persoane se vor îmbolnăvi, dar numărul deceselor ne-a luat prin surprindere”, a explicat epidemiologul șef al Suediei.

În Suedia, cetățenii respectă măsurile de distanțare socială fără să aibă impuse niște reguli stricte, iar acesta ar fi, din perspectiva omului de știința un aspect pozitiv al strategiei controversate adoptate în țară. Acesta a ținut să meționeze și faptul că Suedia a înregistrat un număr seminificativ de morți în azilurile de bătrâni, deși acestea în prezent nu pot fi vizitate și s-au luat toate măsurile de siguranță pentru a ține virusul la distanța. „Este foarte greu să ținem boala departe de aceste locuri. Chiar dacă facem tot ceea ce ne stă în putință, este clar nu este suficient!” a explicat Tegnell potrivit Business Insider.

Măsuri pentru combaterea pandemiei în Suedia

Suedia este una dintre țările din Europa care a păstrat deschide restaurantele, sălile de cinema, de sport și magazinele din mall-uri, impunând însă anumite restricții.

Vizitele la azilele de bătrâni spre exemplu, sunt interzise, într-un loc nu se pot aduna mai mult de 50 de persoane, iar călătoriile în Europa au fost oprite. Măsuri au fost luate și în rândul angajaților, astfel că 50% dintre ei lucrează de la domiciuliu.

Situația și numărul cazurilor de COVID-19 din Suedia

Până joi, în Suedia au fost înregistrate 24. 623 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor a depăși 3.000, arată Worldmeters. Numărul persoanelor care s-au vindecat este însă mai mare comparativ cu cel al morților, acesta fiind de 4. 971.

Mai mult decât atât, se pare în Suedia rata de contagiune a scăzut sub 1. La data de 1 aprilie această se afla la 1,4, ca la data de 25 aprilie să fie de 0,85, după mai multe zile de declin, informează Agerpres.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie