Noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja, dacă nu chiar în toate, susține un expert britanic

Noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja, dacă nu chiar în toate, susține un expert britanic
foto: Pixabay

Un expert din Marea Britanie susține că noua variantă de coronavirus este probabil deja în majoritatea țărilor europene, dacă nu chiar în toate, potrivit Euronews.

Un expert britanic susține că noua variantă de coronavirus e probabil în majoritatea țărilor europene deja

Neil Ferguson, director al Centrului MRC pentru analiza globală a bolilor infecțioase din cadrul Colegiului Imperial din Londra, spune că faptul că experții depistează 10 cazuri ale noii variante într-o țară mică precum Danemarca, cu o rată de infectare relativ scăzută, „ar sugera… că acest virus a fost introdus în marea majoritate, dacă nu în toate țările europene, la ora actuală”.

Ferguson vorbea despre noua variantă alături de alți experți, în fața Comitetului pentru știință și tehnologie din Marea Britanie.

Până în prezent, doar câteva cazuri ale noii variante – care a fost raportată în premieră în Marea Britanie, în septembrie – au fost înregistrate la nivel global.

Cazuri de acest gen au fost depistate în Islanda, Danemarca, Țările de Jos, Italia și Belgia, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În afara Europei, au fost confirmate doar patru cazuri ale noii variante – acest lucru s-a întâmplat în Australia.

Chiar și așa, experții britanici sunt de părerecă alte țări au capacități mai mici de secvențiere, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai puțin probabil să găsească noua variantă în rândul pacienților.

Ferguson a explicat că, deși Marea Britanie face o secvențiere „disproporționată”, ipoteza experților este că aceea că noua variantă își are originea în Kent.

„Din punct de vedere epidemiologic, arată ca o sursă punctuală care se răspândește dintr-o locație, dar nu putem exclude complet că a fost o importare în acea parte a țării de oriunde altudeva în lume”, a subliniat Ferguson.

Comentariile sale au venit în contextul în care mai multe țări europene au interzis zborurile către Marea Britanie, într-un efort de a opri răspândirea variantei, despre care oficialii spun că este mai transmisibilă și că se împrăștie cu viteză în sudestul Angliei și în Londra.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, anunța în premieră că există o nouă variantă de coronavirus în Londra și în sud-estul Angliei, în 14 decembrie, în Camera Comunelor. Prim-ministrul britanic Boris Johnson precizacă această variantă presupune o transmisibilitatede până la 70% mai mareși că este responsabilă deja pentru peste 62% din cazurile de COVID-19 din Londra.

În direct pe B1 TV, marți seară, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, declara că autoritățile încă nu dețin dovezi„că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`