Noua tulpină de coronavirus „le bate pe celelalte în termeni de transmisie”. Ce au constatat autoritățile britanice

Noua tulpină de coronavirus „le bate pe celelalte în termeni de transmisie”. Ce au constatat autoritățile britanice
foto: Pixabay

Regatul Unit a instituit restricții mai aspre în replică la apariția unei tulpini noi de coronavirus, care se răspândește rapid în sud-estul Angliei, transmite Euronews. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a precizat că această tulpină presupune o transmisibilitate de până la 70% mai mare comparativ cu celelalte variante, precum și că este responsabilă deja pentru peste 62% din cazurile de COVID-19 din Londra.

Autoritățile britanice, despre noua tulpină de coronavirus: „Le bate pe celelalte în termeni de transmisie”

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, anunța în premieră că există o nouă variantă de coronavirus – o mutație a virusului – în Londra și în sud-estul Angliei, în 14 decembrie, în Camera Comunelor.

„Analiza inițială sugerează că această variantă crește mai repede decât variantele existente”, avertiza Hancock, care preciza că noua tulpină ar putea fi responsabilă pentru creșterea rapidă a cazurilor în sud-estul Angliei, lucru pe care oficialii aveau să îl confirme în aceeași săptămână.

Hancock a afirmat că peste 1.000 de cazuri au fost depistate în 60 de zone diferite.

Maria Van Kerkhove, din Organizația Mondială a Sănătății, a declarat luni că, „până acum, nu avem nicio dovadă că această tulpină se comportă diferit”, însă oficialii britanici au explicat, sâmbătă, că este mai transimisibilă.

„Suntem conștienți de această variantă genetică raportată la 1.000 de indivizi în Anglia”, a menționat dr. Mike Ryan, directorul OMS pentru programele pe zona de urgențe. „Această variantă specială pare să fi devenit mai prevalentă în Regatul Unit”, a adăugat el, luni.

„Acest tip de evoluție sau mutații de genul acesta sunt de fapt destul de obișnuite”, a spus dr. Ryan.

Matt Hancock s-a arătat de părere că vaccinul anti-COVID-19 va fi eficient și împotriva noii tulpini.

Grupul consultativ referitor la amenințarea virusului respirator nou și emergent din Marea Britanie a concluzionat, într-o ședință din 18 decembrie, că este moderat încrezător că varianta britanică este substanțial mai transmisibilă decât celelalte variante.

Această variantă a apărut pentru prima oară în septembrie, iar până în noiembrie era responsabilă de pentru 28% dintre cazurile de COVID-19 din Londra. Până în săptămâna cu 9 decembrie, peste 62% dintre cazurile de COVID-19 din Londra.

„Prin urmare, ceea ce ne spune acest lucru este că această nouă variantă nu numai că se mișcă rapid, creșterea sa în termenii abilității sale de a transmite, dar devine varianta varianta dominantă. Le bate pe celelalte în termeni de tranmisie”, a declarat Sir Patrick Vallence, principalul consilier științific din Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`