Nouă țări europene au suspendat parțial sau total vaccinarea cu doze produse de AstraZeneca, după ce au fost semnalate la unii pacienți apariția de cheaguri de sânge care ar fi cauzat decese

Nouă țări europene au suspendat parțial sau total vaccinarea cu doze produse de AstraZeneca, după ce au fost semnalate la unii pacienți apariția de cheaguri de sânge care ar fi cauzat decese
FOTO: Hepta.ro

Autoritățile sanitare din nouă state europene au dispus suspendarea totală sau a unor loturi de vaccin împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, după ce unii pacienți au dezvoltat cheaguri de sânge.

Italia, Estonia, Letonia, Lituania, Austria și Luxemburg au întrerupt utilizarea vaccinurilor din cadrul unui lotla care au fost semnalate suspiciuni, în timp ce Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat utilizarea vaccinului în totalitate în urma rapoartelor despre cazuri grave de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate, scrie timesofmalta.com.

Pe de altă parte, experții precizează că nu s-a stabilit, în acest moment, existența unei legături între vaccin și cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că în prezent nu există nicio indicație că vaccinarea cu serul AstraZeneca a cauzat aceste afecțiuni, care nu se regăsesc printre posibilele efecte adverse enumerate în prospect.

Loturile problemă retrase de statele care nu au suspendat total vaccinul AstraZeneca suntABV2856, în ItaliașiABV5300, înEstonia, Letonia, Lituania, Austria și Luxemburg.

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat total utilizarea vaccinurilor AstraZeneca

Danemarca și Norvegia au oprit temporar utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca ca măsură de precauție, după rapoartele daneze despre unele persoane care au avut cheaguri de sânge după vaccinare și a fost raportat chiar și un deces, scrie bbc.com.

Autoritățile sanitare nu au oferitdetalii despre decesul raportat în Danemarca, dar oficialii din domeniul sănătății au declarat că întrerup utilizarea vaccinului timp de 14 zile, ministrul sănătății Magnus Heunicke numind această decizie drept „măsură de precauție”. Deși nu a fost stabilită nicio legătură între vaccinare și deces, el a spus că „trebuie să răspundem în timp util și cu atenție” până când se ajunge la o concluzie.

Toți cetățenii danezi care au primit doza de vaccin produsă de Oxford – AstraZeneca în ultimele două săptămâni vor primi o scrisoare de la autoritățile sanitare care precizează posibilele semne ale aparției de cheaguri de sânge și le cere să se adreseze medicilor lor dacă suferă simptome noi.

Institutul norvegian de sănătate publică a declarat că va urma demersul danez de a opri orice utilizare a vaccinului până la investigarea cazurilor daneze. „Așteptăm mai multe informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccin și aceste cazuri de cheaguri de sânge”, a spus Geir Bukholm de la Institutul Național de Sănătate.

Islanda a suspendat, de asemenea, utilizarea vaccinului, a declarat epidemiologul șef, tot ca măsură de precauție.

Italia, Estonia, Letonia, Lituania, Austria și Luxemburg au întrerupt utilizarea vaccinurilor din cadrul unui lot

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Italia a declarat joi că interzice un lot de vaccin cu virusul AstraZeneca / Oxford, ca măsură de precauție, pe fondul temerilor legate de apariția unor cheaguri de sânge în urma administrării vaccinurilor. Este vorba despre suspendarea lotului ABV2856, responsabil pentru temerea că ar fi provocat reacții adverse grave, anunță thelocal.it.

Agenția a subliniat că „în prezent, nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste evenimente”. Totuși, a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național și își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare, acolo unde este necesar.

Lotul menționat de autoritatea de reglementare italiană, ABV2856, este diferit de cel suspendat luni de Austria, care a fost identificat de EMA ca fiind lotul cu numărul ABV5300.

Autoritățile austriece au suspendat vaccinările cu un lot de vaccin COVID-19 al AstraZeneca ca măsură de precauție în timp ce investigau moartea unei persoane și boala alteia. „Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu o vaccinare din același lot de vaccin AstraZeneca din clinica raionului Zwettl” din provincia Austria de Jos, scrie Reuters.

O femeie în vârstă de 49 de ani a murit ca urmare a unor tulburări severe de coagulare, în timp ce o femeie de 35 de ani a dezvoltat o embolie pulmonară și se recuperează. O embolie pulmonară este o boală pulmonară acută cauzată de un cheag de sânge dislocat. „În prezent, nu există dovezi ale unei relații cauzale cu vaccinarea”, a spus autoritatea.

Ziarul austriac Niederoesterreichische Nachrichten, precum și radiodifuzorul ORF și agenția de știri APA au raportat că femeile erau ambele asistente care lucrau la clinica Zwettl.

Autoritățile austriece au spus că coagularea sângelui nu se numără printre efectele secundare cunoscute ale vaccinului. Continuă investigația â pentru a exclude complet orice legătură posibilă.

„Ca măsură de precauție, stocurile rămase din lotul de vaccin afectat nu mai sunt eliberate sau folosite pentru vaccinare”, a adăugat autoritatea sanitară federală.

Luxemburga încetat să mai administreze doze dintr-un lot de vaccin Covid-19 produs de AstraZeneca în așteptarea unor teste ulterioare de către experții medicali europeni, a declarat joi ministrul Sănătății, Paulette Lenert, scrie luxtimes.lu.

Decizia a venit după ce Danemarca și alte țări europene au suspendat vaccinul după rapoartele care indicau cazuri grave de efecte adverse în Austria. Luxemburg nu a efectuat nicio injecție din lotul de 4.800 de doze de vaccin.

De asemenea, Estonia, Letonia și Lituania au urmat exemplul altor state și au suspendat la rândul lor vaccinarea cu dozele din lotul ABV5300.

Inspectoratul de Sănătate și Agenția de Stat a Medicamentelor din Letonia au primit informații că autoritatea națională austriacă competentă a suspendat utilizarea unei singure serii de vaccinuri produse de AstraZeneca împotriva Covid-19. Aceeași măsură a fost urmată și de către autoritățile sanitare din statele baltice

Până în prezent, vaccinarea cu această serie de vaccinuri nu a fost confirmată pentru a provoca probleme de sănătate în Letonia. 9.600 de doze din această serie de vaccinuri au fost livrate în Letonia pe 11 februarie, dintre care majoritatea au fost deja utilizate. Conform datelor privind vaccinarea, încă nu au fost utilizate 1.190 de doze.

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că țara noastră nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european.

”Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potenţial legat de apariţia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariţia unor cheaguri de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri şi a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce priveşte relaţia de cauzalitate”, a declarant, joi, Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

EMA anchetează loturile problemă

Lotul problemă cu seria ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat acest lot ca măsură de precauție, în timp ce se desfășoară o anchetă completă de cătreEMA, care ar putea emite„astăzi sau mâine”o recomandare privind utilizarea acestui vaccin.

„Deși un defect de calitate este considerat puțin probabil în această etapă, calitatea lotului este investigată”, a spus EMA.

Începând cu 9 martie, au fost raportate 22 de cazuri de cheaguri de sânge la mai mult de trei milioane de persoane vaccinate în Spațiul Economic European, a mai precizat EMA.

Anterior, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a asigurat că, în urma analizei preliminare, nu crede că există vreo problemă specifică cu un lot de vaccin AstraZeneca retras de Austria ca măsură de precauţie după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi au fost raportate încă două cazuri de evenimente tromboembolice după injecţii din acelaşi lot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`