Nou studiu despre coronavirus: Imunitatea la COVID-19 este mai mare decât au arătat testele de anticorpi

Nou studiu despre coronavirus: Imunitatea la COVID-19 este mai mare decât au arătat testele de anticorpi
sursa Foto: pixabay

Noile cercetări efectuate de Karolinska Institutet și Karolinska University Hospital arată că multe persoane cu forme ușoare de COVID-19 sau asimptomatice au format așa-numita imunitate mediată de celulele T la noul coronavirus, chiar dacă nu au fost testate pozitiv la anticorpi. Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că imunitatea maselor este probabil mai mare decât sugerează testele de anticorpi, scrie medicalxpress.com.

„Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge, care sunt specializate în recunoașterea celulelor infectate cu virus și sunt o parte esențială a sistemului imunitar”, spune Marcus Buggert, profesor asistent la Centrul de Medicină Infecțioasă, Karolinska Institutet și unul dintre principalii autori ai lucrării. „Analizele avansate ne-au permis acum să mapăm în detaliu răspunsul celulelor T în timpul și după o infecție cu COVID-19. Rezultatele noastre indică faptul că aproximativ de două ori mai multe persoane au dezvoltat imunitatea celulelor T în comparație cu cei în care putem detecta anticorpii. „

În studiul de față, cercetătorii au efectuat analize imunologice ale probelor de la peste 200 de persoane, dintre care multe au avut simptome ușoare sau deloc de COVID-19. Studiul a inclus pacienții internați de la Spitalul Universitar Karolinska și alți pacienți și membrii familiei lor asimptomatice expuse care s-au întors la Stockholm după vacanța în Alpi în martie. Au fost, de asemenea, incluși donatori sănătoși de sânge care au donat în perioada 2020 și 2019 (grup de control).

Imunitatea celulelor T la indivizii asimptomatici

Consultantul Soo Aleman și colegii ei de la clinica de infecții a Spitalului Universitar Karolinska au monitorizat și testat pacienții și familiile lor încă din perioada bolii.

„O observație interesantă a fost că nu doar persoanele cu COVID-19 verificate au prezentat imunitatea celulelor T, ci și mulți dintre membrii familiei lor asimptomatice expuse”, spune Soo Aleman. Mai mult, aproximativ 30 la sută dintre donatorii de sânge care au dat sânge în mai 2020 au avut celule T specifice COVID-19, o cifră care este mult mai mare decât au arătat testele anterioare de anticorpi.

„Rezultatele noastre indică faptul că imunitatea publică la COVID-19 este probabil semnificativ mai mare decât au sugerat testele de anticorpi”, spune profesorul Hans-Gustaf Ljunggren la Centrul pentru Medicină Infecțioasă, Karolinska Institutet și co-autor principal. „Dacă acesta este cazul, este bineînțeles o veste foarte bună din perspectiva sănătății publice”.

Pandemia de COVID-19 se accelerează la nivel mondial

Pandemia de coronavirus se accelerează în întreaga lume, în condițiile în care multe țări care și-au redeschis economiile înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19, a declarat luni Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Deși multe țări au înregistrat progrese, la nivel global, pandemia se accelerează”, a spus el în timpul unei conferințe la sediul agenției din Geneva. „Cu toții vrem ca acest lucru să se termine. Cu toții vrem să reluăm viața așa cum o știm, dar realitatea este că suntem departe de asta . ”

Virusul a infectat peste 10,1 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis mai mult de 502.000 de persoane până în prezent, conform datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`