Negociatorul principal pentru Brexit al UE, Michel Barnier, a declarat joi că nu a fost înregistrat niciun progres în legătură cu două „subiecte esențiale” în negocierile comerciale cu Marea Britanie, spunând că acesteaar putea să seîndreptate spre un eșec dacă Marea Britanie nu își va schimba poziția.
Vorbind la Londra la sfârșitul celei de-a cincea runde formale de discuții despre relațiile viitoare între Marea Britanie și blocul comunitar, Barnier a declarat că cele două părți au rămas departe de modul în care ar trebui să seasigure „condiții de concurență echitabile” între întreprinderile din UE și Marea Britanie, precum și desoluționarea problemeireferitoare laaccesul la apele de pescuit britanice, avertizând că „timpul pentru răspunsuri se termină rapid”, scrie ft.com.
Negocierile din această lună au fost perceputeca fiind cruciale pentru șansele ca Regatul Unit și UE să asigure un acord până la sfârșitul perioadei de tranziție Brexit la 31 decembrie, scrie
Și, în timp ce Barnier a salutat progresul în anumite domenii, el a avertizat: „Prin refuzul său actual de a se angaja în condiții de concurență deschisă și echitabilă și la un acord echilibrat în domeniul pescuitului, Marea Britanie face un acord comercial, în acest moment, puțin probabil.”
Oficialii britanici au combătut că UE va face următoarea mișcare. „Întrebarea este dacă își pot adapta poziția, astfel încât recunosc că negociază cu un stat independent”, a întrebat un oficial.
Ambele părți au subliniat că discuțiile nu au fost defalcate și vor continua săptămâna viitoare într-un format mai specializat, așa cum a fost planificat anterior. Barnier a lăudat abordarea „foarte profesionistă” a echipei de negocieri din Marea Britanie și a spus că discuțiile au fost „constructive” în unele domenii.
David Frost, omologul său din Marea Britanie, a recunoscut că speranța lui Boris Johnson de a asigura un acord provizoriu până la sfârșitul lunii iulie a fost înlăturată, dar a indicat că ambele părți au arătat câteva semne de flexibilitate în timpul celor trei zile de discuții.
„În ciuda tuturor dificultăților, pe baza lucrărilor pe care le-am făcut în iulie, evaluarea mea este că se poate ajunge la un acord în septembrie”, a spus el.
Notând progresele pe anumite teme, Barnier a spus că Marea Britanie a făcut un pas mai aproape de poziția UE conform căreia noua relație ar trebui să fie consacrată într-un singur tratat cu „un mecanism robust de aplicare”.
Oficialii UE au declarat că Marea Britanie încă caută să aibă tratate de sine stătătoare privind transportul aerian, cooperarea nucleară civilă și aviația, care ar fi legal separate de acordul comercial.
Frost a declarat că Marea Britanie este dispusă să analizeze „structuri mai simple” pentru supravegherea și aplicarea oricărui acord, recunoscând că UE are preocupări cu privire la „un ansamblu de acorduri complexe după modelul aplicat în cazul relației cu Elveția”.
Perspectiva ca Uniunea Europeană să se despartă brusc de Marea Britanie a fost adusă în discuție și de Angela Merkel.
”Progresele din negocieri au fost până acum reduse, ca să mă exprim diplomatic”, a menționat cancelarul german în Parlamentul European, în contextul în care ţara sa a preluat în iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
”Am fost de acord cuMarea Britaniepentru a accelera ritmul discuțiilor … Voi continua să impulsionez pentru o soluție bună, dar ar trebui să ne pregătim și pentru posibilitatea unui scenariu fără acord”, a adăugat ea.