Peste 4.500 de oameni arestați la protestele din Rusia. Manifestanții au scandat „Putin, hoţul!” şi „Libertate!” / UE deplânge reținerile ”masive” şi ”utilizarea disproporţionată a forţei” (VIDEO)

Peste 4.500 de oameni arestați la protestele din Rusia. Manifestanții au scandat „Putin, hoţul!” şi „Libertate!” / UE deplânge reținerile ”masive” şi ”utilizarea disproporţionată a forţei” (VIDEO)
Foto: Партия Прогресса РБ / Twitter

Noi manifestații în zeci de orașe din Rusia împotriva președintelui Vladimir Putin și pentru eliberarea din arest a principalului său opozant, Aleksei Navalnîi. Rușii au ieșit pe străzi cam la fel de mulți ca weekendul trecut, deși forțele de ordine au fost mult mai bine organizate și, în multe orașe, au reușit să disperseze mulțimea. În Moscova, stațiile de metrou au fost închise, circulația la suprafață, restricționată, iar internetul nu a funcționat în mai mute zone. Peste 4.500 de persoane au fost arestate, printre ele și Iulia Navalnaia, soția opozantului. Între timp, Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să iasă în stradă într-un număr cât mai mare. Și l-a comparat pe Putin cu un gândac de bucătărie.

UPDATE, 31 ianuarie, ora 22:24: Peste 4.500 de oameni au fost arestați, duminică, în timpul manifestațiilor pro-Navalnîi și anti-Putin organizate în zeci de orașe din Rusia. Autoritățile susțin că protestele nu au fost autorizate. Forțele de ordine au fost prezente în număr foarte mare și au încercat mereu să disperseze populația. Centrul mai multor orașe a fost blocat.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE, a transmis că ”deplânge arestările masive” din timpul protestelor şi ”utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva manifestanților şi a jurnaliştilor. „Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a mai precizat Borrell, într-un mesaj pe Twitter.

Josep Borrell chiar are planificată o vizită la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre UE și Rusia.

Tot duminică, într-un incident separat, un bărbat şi-a dat foc în centrul Moscovei. Ofițerii și trecătorii au stins focul rapid și acesta a fost transportat la spital. Poliția a transmis, într-un comunicat citat de Reuters, că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale.

UPDATE, 31 ianuarie, ora 19.55: Numărul persoanelor arestate la protestele din Rusia a sărit de 4.400. În condițiile în care secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat arestările și violența forțelor de ordine, Ministerul rus de Externe a acuzat SUA de „ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne.

Rușii au ieșit în stradă în zeci de orașe pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, dar și pentru a scanda împotriva președintelui Vladimir Putin. „Putin, hoţul!” şi „Libertate!” au strigat potestatarii.

În Moscova, acolo unde s-au făcut și cele mai multe rețineri, autoritățile au închis mai multe stații de metrou, iar forțele de ordine, într-un număr extrem de mare, au încercat permanent să împiedice oamenii să se adune.

„Nu, nu mi-e frică să fiu arestat, sunt aici pentru viitorul ţării mele”, a spus unul dintre ruși, care a mărturisit că se află pentru prima dată la un protest.

Al doilea weekend consecutiv de proteste în Rusia. Mii de oameni au fost arestați

UPDATE, 31 ianuarie, ora 18.10: Numărul manifestanților arestați în Rusia a sărit de 3.600. Cele mai multe rețineri au fost operate în Moscova, peste 1.000, și Sankt Petersburg, peste 700. Printre cei ridicați de forțele de ordine se numără inclusiv adolescenți, bătrâni și jurnaliști. Unii au fost și bătuți.

Proteste în Rusia. Numărul manifestanților arestați a depășit 3.600

Antony Blinken, secretarul american de stat, a condamnat violențele forțelor de ordine și a cerut, din nou, eliberarea tuturor, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi.

„Statele Unite condamnă folosirea repetată de către autoritățile ruse a tacticilor dure împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână la rând. Reînnoim apelul către Rusia să-i elibereze pe cei arestați, inclusiv pe Alexei Navalnîi, deoarece nu au făcut decât să-și exercite drepturile”, a transmis Antony Blinken, pe Twitter.

Noi proteste în Rusia. Oamenii scandează împotriva lui Putin și cer eliberarea lui Navalnîi

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Noi proteste în Rusia. Oamenii scandează împotriva lui Putin și cer eliberarea lui Navalnîi

Pentru al doilea weekend consecutiv, rușii au ieșit în stradă, unii chiar și la -40 de grade Celsius, să ceară eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi și să scandeze împotriva președintelui Vladimir Putin. Manifestații sunt în zeci de orașe, inclusiv în Moscova, Sankt Petersburg, Vladivostok, Novosibirsk, dar și în mai multe zone din Siberia. Oamenii au scandat, printre altele, ”Putin este un hoţ!” și ”Libertate!”.

Noi proteste în Rusia

Potrivit ONG-ului OVD-Info, arestări au avut loc în cel puţin 35 de oraşe ruseşti. Printre cei arestați se numără și Iulia Navalnaia, soția lui Navalnîi. Ea fusese reținută și la manifestațiile de săptămâna trecută.

Proteste în Rusia. Forțele de ordine intervin brutal împotriva manifestanților pașnici

Noi proteste în Rusia: Peste 1.000 de oameni arestați, inclusiv soția lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi a fost arestat la Moscova, la 17 ianuarie, la întoarcerea sa din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit cu noviciok în Rusia. El susține că a fost otrăvit de Putin și KGB, acuzații respinse ferm de Kremlin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Aleksei Navalnîi îl compară pe Vladimir Putin cu un gândac de bucătărie

Între timp, într-o postare pe Instagram, Aleksei Navalnîi i-a îndemnat pe ruși să iasă în stradă în număr cât mai mare deoarece „nimeni nu dorește să trăiască într-o țară în care domnește corupția și bunul plac al unora”. El a subliniat că regimul nu va putea aresta pe toată lumea.

Navalnîi a făcut apoi trimitere și la o fabulă și l-a comparat pe Putin cu personajul central – un gândac de bucătărie. El a făcut referire la creația lui Kornei Ciukovski, în care un gândac de bucătărie încearcă să subjuge toate animalele din pădure, inducându-le teama și cerându-le să-i aducă toți puii pentru a-i mânca la cină. „Animalele au fost cuprinse de groază, deși știau că un gândac de bucătărie nu poate mânca un hipopotam”, a spus Navalnîi.

El a precizat că așa e și acum în Rusia: câțiva corupți și-au pus regele pe tron și urlă la 150 de milioane de oameni. Iar cetățenii se înspăimântă, deși sunt conștienți că nu pot fi băgați la închioare toți 150 de milioane.

Aleksei Navalnîi a ținut apoi să le mulțumească celor care au protestat până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`