China a solicitat SUA, miercuri, să invite Organizația Mondială a Sănătății să investighezeoriginile crizei sanitare COVID-19 pe tărâm american, în contextul unor noi contre între Washington și Beijing cu privire la pandemie, după ce delegația OMS și-a încheiat munca de teren efectuată la Wuhan, transmite Reuters.
La câteva ore după conferința de presă organizată marți la Wuhan, în care delegația OMS a dezvăluit concluziile preliminare ale anchetei sale, într-o conferință de presă organizată marți la Wuhan, Washingtonul a subliniat că dorește să analizeze informațiile folosite de echipa Organizației, care a ajuns la concluzia că este „extrem de improbabil” ca virusul SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator aflat în orașul chinez, precum și că liliecii rămân sursa probabilă în ceea ce privește transmiterea noului coronavirus la om.
Wang Wenbin, purtător de cuvânt în ministerul chinez de externe, spune că Beijingul dorește ca partea americană „să poată, precum China, să susțină o atitudine deschisă și transparentă, și să fie capabilă să invite experții OMS în Statele Unite pentru a efectua cercetări și inspecții privind urmărirea originii” virusului.
Originile pandemiei de coronavirus, care a apărea în premieră în Wuhan în finalul anului 2019, reprezintă un subiect extrem de politizat, iar China promovează ideea că virusul își are rădăcinile în afara granițelor sale.
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat marți că administrația Biden nu a fost implicată în „plănuirea și implementarea” anchetei derulate de OMS și că dorește o evaluare independentă a concluziilor sale și a datelor de fond.
„Statele Unite să examineze independent datele OMS? Este OMS cea care ar trebui să examineze datele Statelor Unite”, a declarat Hu Xijin, editor la Global Times, un tabloid al Cotidianului Poporului, publicația oficială a Partidului Comunist de la Beijing.
Peter Ben Embarek – cel care a condus echipa OMS ce a stat timp de patru săptămâni în China, dintre care două în carantină – a declarat că ancheta nu i-a schimbat dramatic imaginea pe care o avea despre epidemie.
Deși a exclus ipoteza unei „scurgeri” de laborator, el a explicat că și mâncarea înghețată ar fi putut transmite virusul, ceea ce ar fi în concordanță cu o teorie susținută de Beijing, care a pus anumite focare pe seama mâncării ambalate de import.
Concluzia OMS „respinge complet teoria conspirației ridicată de niște vulturi anti-China, precum fostul secretar de stat al Statelor Unite Mike Pompeo, care a acuzat Institutul de Virologie din Wuhan de scurgerea virusului”, a scris Global Times.
Mike Pompeo susținea că există dovezi semnificative că noul coronavirus a apărut dintr-un laborator chinez.