Muftiatul Cultului Musulman se rupe de Consulatul Turciei, după scandalul diplomatic de la Constanța: „I-am cerut scuze doamnei Rupp, așa ceva nu se face”

Muftiatul Cultului Musulman se rupe de Consulatul Turciei, după scandalul diplomatic de la Constanța: I-am cerut scuze doamnei Rupp, așa ceva nu se face
Foto: captură video

Incidentul diplomatic de la Constanța când Adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, a sosit la eveniment pentru a ține un discurs, însă consulul Turciei i-a cerut să coboare pe motiv că nu figurează în program a produs o ruptură între Muftiatul Cultului Musulman și diplomația turcă.

Dacă Consulatul Turciei la Constanța a transmis pentru Info Sud-Est că, din punctul lor de vedere, participarea și susținerea unui discurs de către Abigail Rupp nu erau prevăzute în program și că au rugat-o pe aceasta ”să fie înțelegătoare” și să coboare de pe scenă, șeful Cultului Musulman din România dezmite informația și condamnă gestul diplomatului turc.

”Potrivit Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța și Biroului Atașatului pe Servicii de Religie, participarea la acțiunea prilejuită de Săptămâna Nașterii Profetului și susținerea unui discurs de către un reprezentant al Ambasadei SUA la București nu erau prevăzute. Din acest motiv, Consulul General al Republicii Turcia la Constanța dl. Turan i-a explicat politicos situația reprezentantei Ambasadei SUA la București, a rugat-o să fie înțelegătoare și să nu își susțină discursul. Reprezentanta Ambasadei SUA la București a înțeles situația, nu și-a susținut discursul și a coborât de pe scenă, iar domnul Consul General i-a mulțumit pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții Consulatului General al Turciei la Constanța, potrivit Info Sud-Est.

În replică, muftiul Iusuf Muurat arată că lista de invitați a fost făcută împreună de două cele instituții, iar diplomați turci știau de prezența lui Abigail Rupp.

”Noi ne-am cerut scuze, dumneaei era pe lista vorbitorilor, evenimentul era organizat de Muftiat, ne pare rău de atitudinea pe care au avut-o reprezentanții statului turc, respectiv consulul și cei doi atașați pe servicii religioase. Ne-am cerut scuze și față de Ambasada SUA, ne cerem scuze și public pentru incident. Nu am vrut să intervin atunci pentru că se crea o stare foarte mare de haos, se genera un conflict și eram și eu foarte tensionat și nu am vrut să mă cert cu ei, dar le-am transmis că nu este frumos ceea ce fac ei. Evenimentul este organizat în România, este organizat de o instituție de cult a statului român, Muftiatul, iar cei de la consulat sunt partenerii noștri, sunt bineveniți, dar orice invitat de-al meu este binevenit, având în vedere bunele relații pe care le avem noi, ca țară (România, n.red.), cu SUA. Văd că dumnealor nu au înțeles semnificația acestui eveniment. Noi suntem autoritatea care organizează evenimentul, ei au fost partenerii noștri, pentru că nu am avut resursele financiare necesare, adică să aducem oamenii din localități și conferențiarii din Turcia. Dar evenimentul este organizat de Muftiat, toate evenimentele religioase din România sunt organizate de Muftiat. Eu nu am nicio obligație să prezint Consulatului lista de invitați. Eu am făcut-o ca un gest de prietenie față de partenerii mei și le-am spus că vor veni și reprezentanții SUA la eveniment, deși nu eram obligat să le spun pe cine invit și pe cine nu”, a declarat Muftiul Iusuf Muurat pentru Info Sud-Est.

De altfel prezența diplomatului american la Constanța a fost anunțată și printr-un comunicat de presă care a fost publicat în mass-media locale.

Ambasada SUA a condamnat acest incident care a avut loc fix la un eveniment prin care se promova libertatea religioasă.

”Statele Unite ale Americii consideră că libertatea religioasă este un drept universal al omului și stă la baza protecției celorlalte drepturi inalienabile, incluzând libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Susținem libertatea religioasă și de credință în întreaga lume și depunem eforturi pentru a demonstra angajamentul nostru pentru protejarea minorităților religioase oricând este posibil. Este regretabil faptul că reprezentanții Guvernului turc au obiectat în mod public față de rolul unui înalt reprezentant al SUA și au împiedicat-o să vorbească la un eveniment care sărbătorea valorile de libertate religioasă și diversitate pe care le împărtășim în România”, au declarat reprezentanții Ambasadei SUA pentru Info Sud-Est.

Acest incident neplăcut vine în plin scandal diplomatic întreTurciașiStatele Unite. Totul pentru căTurcia, membru al alianței NATO, joacă tare și nu renunță la achiziționarea de echipament militar de la ruși.

Președinte turc Recep Erdogan a anunțat, marți, că i-a transmis lui Donald Trump, cu ocazia discuțiilor avute săptămână trecută la Washington, că nu va renunţa la sistemele de apărare antirachetă S-400 pe care le-a achiziţionat anul acesta de la Rusia. (DetaliiAICI)

Americanii au protestat în numeroase ocazii împotriva achiziționării de Ankara a sistemului S-400 confecționat de Moscova deoarece acesta reprezintă o ameninţare pentru avioanele sale invizibile F-35 (cu tehnologie stealth) şi, ca urmare, a suspendatTurciadin programul privind aceste avioane, în cadrul căruia avea deopotrivă calitatea de cumpărător şi producător.

Donald Trump a amenințat și cu impunerea de sancțiuni împotriva Turciei dacă nu renunță la această achiziție, dar acestea nu au fost încă puse în practică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii