Ministrul Bogdan Aurescu, despre situația incadescentă din Belarus: Oprirea violențelor și începerea dialogului politic, singura cale înainte

Ministrul Bogdan Aurescu, despre situația incadescentă din Belarus: Oprirea violențelor și începerea dialogului politic, singura cale înainte
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România îndeamnă Belarusul să analizeze pe deplin dacă sunt sau nurespectate drepturile fundamentale ale omului pe teritoriul său, a subliniat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, care s-a arătat „foarte îngrijorat” de situația din țara est-europeană.

Ministrul Bogdan Aurescu, despre situația incadescentă din Belarus: Oprirea violențelor și începerea dialogului politic, singura cale înainte

Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul Afacerilor Externe de la București a mărturisit că este „foarte îngrijorat de recentele evenimente din Belarus”, ocazie cu care a transmis că „România îndeamnă Belarusul să observe pe deplin (n.r. – dacă sunt sau nu respectate) drepturile fundamnetale ale omului și consideră cu fermitate că singura cale înainte este oprirea violenței și începerea dialogului politic cât mai rapid cu putință”.

Proteste de amploare în Belarus, pe fondul alegerilor prezidențiale

Situația este cum nu se poate mai incandescentă în Belarus, unde manifestații de mare amploare au izbucnit odată cu momentul în care presa de stat a anunțat că Aleksandr Lukașenko a câștigat un al șaselea mandat de președinte al țării. El este șef de stat în exercițiu de mai bine de un sfert de secol, iar cea mai recentă victorie vine pe fondul unei campanii electorale în care a fost acuzat că a folosit justiția pentru a suprima disidența și a-și îndepărta rivalii politici din cursa spre președinție.

În cursa către al șaselea mandat, Aleksandr Lukașenko a învins-o pe Svetlana Tikhanovskaia, o profesoară de limbă engleză în vârstă de 37 de ani, ce s-a înscris la alegeri după ce soțul ei, un blogger renumit și un adversar al președintelui în exercițiu, a fost arestat. Anterior alegerilor prezidențiale din Belarus, eapromiteacă, dacă va câștiga, va organiza alegeri libere și își va elibera jumătatea de la închisoare.

De altfel, Svetlana Tikhanovskaia susține că actualul scrutin a fost fraudat și a refuzat să accepte înfrângere, în condițiile în care mai multe sondaje independente o arătau câștigătoare.

Potrivit unui exit-poll postat de agenţia de presă de stat BelTA, Lukanșenkoa câștigatîncă un mandat cu 79,7% dintre voturi, în vreme ce Tihanovskaia ar fi fost susținută de doar 6,8% dintre alegători.Agenția a precizat că 12.000 de alegători au fost rugaţi să participe la sondaj, dar aproximativ 30% au refuzat să răspundă. Chiar și așa, sondajele independente au arătat că Tihanovskaia a obţinut 71% de voturi, în timp ce Lukaşenko doar 10%.

Bogdan Aurescu nu este singurul demnitar de pe scena europeană care a atras atenția cu privire la situația din Belarus. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a transmis un mesaj extrem de dur și a subliniat că „hărțuirea și represiunea violentă a protestatarilor pașnici nu au loc în Europa”.

„Drepturile fundamentale trebuie să fie respectate în Belarus. Cer tuturor autorităților belaruse să asigure că voturile din alegerile de ierisunt numărate și publicate corespunzător”, a mai adăugat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`