Guvernul israelian Benjamin Netanyahu primește tot mai multe apeluri din partea unor entități militante pentru a declara suveranitatea asupra ruinelor evreiști din Cisiordania ocupată, care nu fuseseră incluse în planul de anexare pregătit de Israel pe fondul acordului de pace propusde administrația Donald Trump din SUA.
Guvernul Netanyahu va începe să discute despre planul de anexare miercuri, iar acesta prevede că Israelul va anexa așezările evreiești și Valea Iordanului – undeva la 30% din Cisiordania. Potrivit acordului de pace propus de președintele SUA, un stat palestinian va fi creat în restul Cisiordaniei, regiune ocupată de Israel încă de la războiul din 1967.
În tot acest context, autoritățile israeliene sunt acuzate de partea palestiniană că, prin noul proiect de variantă ocolitoare a Ierusalimului, se conectează așezările evreiești din Cisiordania, generând astfel încă un obstacol în intenția de a contura un viitor stat.
Un grup de advocacy intitulat „Safeguarding Eternity” este îngrijorat de ce se va întâmpla cu siturile arheologice evreiești din părțile Cisiordaniei omise de planul de anexare. Entitatea cere guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu să garanteze controlul Israelului asupra unor situri vechi de două milenii, precum cele de pe vremea dinastieiHasmoneilor, și sute de alte ruine din domnii evreiești anterioare, transmite Reuters.
„Acest întreg plan – este corect, în esență – reprezintă conectarea poporului evreu cu tărâmul său și moștenirea noastră. Dacă nu ținem cont de moștenirea noastră, planul nu are niciun drept să existe”, a afirmat Eitan Melet, director la Safeguarding Eternity.
Guvernul israelian nu a vrut să comenteze subiectul. De partea cealaltă, palestinienii resping acordul de pace propus de Donald Trump și planul Israelului de a anexa teritoriul pe care ei îl doresc pentru a crea un viitor stat.
Assaf Avraham, un arheolog de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, susține că este îngrijorat de soarta siturilor arheologice din Cisiordania.
„Dacă aceste zone nu sunt în mâinile sau sub suveranitatea lor (n.r. – autorităților) care știu cum să îngrijească și să păstreze situri arheologice, și care au și motivație să o facă, chiar ne temem pentru ele”, spune expertul.
Ministerul palestinian al turismului și antichităților a respins categoric îngrijorările de acest gen, afirmând că este „capabil să protejeze și să conserve siturile de patrimoniu cultural sub control palestinian, cum de altfel munca de întreținere și restaurare se desfășoară în mod continuu”.
Partea palestiniană este de părere că planul președintelui Trump este viciat de apropierea sa de Israel, iar multe puteri mondiale susțin că așezările evreiești din Cisiordania ar fi ilegale.
Acordurile de pace Interim 1993 oferă palestinienilor un drept limitat de auto-determinare în zonele din Cisiordania, unde au convenit să păstreze patrimonul cultural evreiesc deschis pentru vizitele israelienilor.