Cu aproape 1 milion de persoane infectate cu coronavirus, Europa poartă cam jumătate din povara pandemiei de COVID-19. Avertismentul OMS privind relaxarea restricțiilor

Cu aproape 1 milion de persoane infectate cu coronavirus, Europa poartă cam jumătate din povara pandemiei de COVID-19. Avertismentul OMS privind relaxarea restricțiilor
foto: Pixabay

Europa este în ochiul furtunii provocate de pandemia de COVID-19, cu un număr de cazuri confirmate ce se apropie de 1 milion, și ar trebui să se miște cu extrem de multă prudență atunci când va lua în calcul relaxarea restricțiilor de carantină, a afirmat Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), joi, într-o declarație de presă susținută online, potrivit Reuters.

1 milion dintre cazurile de COVID-19 confirmate la nivel global provin din Europa

„Numărul de cazuri din regiune continuă să crească. În ultimele 10 zile, numărul de cazuri raportate în Europa aproape că s-a dublat și s-a apropiat de 1 milion”, a spus Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

În aceste condiții, explică oficialul, Europa poartă cam jumătate din povara globală adusă de pandemia de COVID-19, cu peste 84.000 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus de pe „bătrânul continent”.

„Norii pandemiei încă atârnă greu deasupra regiunii europene”, crede Kluge.

Cum mai multe state au început să se întrebe dacă restricțiile trebuie relaxate sau nu, precum și dacă vor redeschide școlile și o serie de activități economice, el a subliniat că este critic să înțelegem complexitatea și incertitudinea pe care le aduce o astfel de transformare.

Totuși, companiile și politicienii din toată lumea sunt îngrijorați de impactul economic pe care l-ar putea avea o prelungire a stării de carantină, iar anumite țări europene – precum Germania, Danemarca, Spania și altele – au început să gândească diverse strategii pentru relaxarea restricțiilor societale.

De altfel, Hans Kluge a menționat că până și OMS recunoaște că politicile de distanțare socială, create pentru a încetini răspândirea virusului, „afectează viața și mijloacele de trai”.

„Oamenii se întreabă pe bună dreptate: Câte de multe trebuie să îndurăm? Și pentru cât timp? În replică, noi, guvernele și autoritățile sanitare trebuie să venim cu răspunsuri pentru a arăta când, în ce condiții și cum vom face o tranziție sigură”, a adăugat Hans Kluge.

Cu ce condiții pot fi relaxate restricțiile, în opinia OMS

El a adăugat că orice pas înspre ieșirea din carantină trebuie, înainte de toate, să se asigure de câteva elemente cheie, precum dovezile că autoritățile țin sub control transmiterea COVID-19, riscurile unei epidemii sunt minime, precum și că sistemele sanitare au capacitatea să identifice, testeze, urmărească și izoleze cazurile de COVID-19.

„Rămânem în ochiul furtunii… Dacă nu putem fi siguri că aceste criterii sunt respectate înainte de relaxarea restricțiilor, îndemn să vă gândiți mai bine. Nu există o cale rapidă pentru revenirea la normalitate”, conchide Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`