Mii de germani au protestat pentru ridicarea restricțiilor anti COVID-19. Celebrul bucătar vegan Attila Hildmann se numără printre cei arestați

Mii de germani au protestat pentru ridicarea restricțiilor anti COVID-19. Celebrul bucătar vegan Attila Hildmann se numără printre cei arestați
sursa foto: Hepta/ DPA Images / Christophe Gateau

Mii de oameni ies în stradă în Germania pentru a demonstra împotriva măsurilor restrictive luate pentru stoparea răspândirii COVID-19. Poliția a arestat aproximativ 30 de persoane în timpul unei manifestații în fața clădirii Reichstag din Berlin, din cauza nerespectării regulilor de retenție a coroanei. Printre cei arestați s-a numărat bucătarul vegan Attila Hildmann, cunoscut pentru teoriile sale ale conspirației referitoare la pandemia de COVID-19 pe care le distribuie intens pe rețelele de socializare, scrien-tv.de.

Hildmann a atras atenția autorităților de la Berlin după ce a invocat violența armată și i-a rugat pe adepții săi să treacă la acțiuni subterane. El îl consideră pe fondatorul Microsoft Bill Gates drept responsabil pentru pandemia de COVID-19 și îl descrie drept un satanist, „mincinos și psihopat murdar”.

Un alt miting la Alexanderplatz, unde s-au adunat peste 1000 de persoane, a fost mai puțin pașnic. Manifestanții au scandat numeroase sloganuri precum „Noi suntem poporul” sau „Libertatea, libertatea”. Polițiștii au fost atacați cu sticle aruncate dinspre protestatari.

În același timp cu mitingurile de la Berlin, mai multe proteste au avut loc și la Frankfurt și Munchen. În jur de 3000 de persoane s-au adunat la Marienplatz din Munchen. Potrivit martorilor oculari, manifestanții au acuzat politicienii și medicii pentru criza provocată de COVID-19 și pentru reducerea drepturilor fundamentale ale populației. Toți participanții s-au comportat pașnic.

Între timp, la Frankfurt s-au adunat peste 500 de manifestanți. Au mers prin centrul orașului cu pancarte și au strigat „alăturați-vă” și „rezistență”. Potrivit poliției, mitingul nu a fost înregistrat. Uneori, distanța minimă era mai mică de 1,5 metri.

Germania a început ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea COVID-19

Cancelarul Angela Merkel a declarat, miercuri, că în Germania urmează o perioadă de ridicare a restricțiilor. Astfel, toate magazinele pot fi redeschise pe măsură ce restricțiile de blocare sunt reduse

Cele 16 state federale ale Germaniei, în baza unui acord cu guvernul, vor prelua controlul cu privire la momentul redeschiderii.

Au fost deja permise să se deschidă magazine cu o dimensiune de până la 800 de metri pătrați. Toate restricțiile privind magazinele vor fi acum ridicate, deși măștile trebuie purtate și păstrarea distanțării sociale.

Școlile au început deja să se deschidă pentru copiii mai mari; tuturor elevilor li se va permite să se întoarcă treptat în cursul perioadei de vară.

Totodată, landul Bavaria, din sudul-estul Germaniei, se va redeschide parțial pentru turism la sfârșitul acestei luni, a declarat, marți, premierul Markus Soeder, care a mai adăugat că magazinele, berăriile, restaurantele și hotelurile vor relua operațiunile, deși cu restricții.

Specialiștii transmit avertismente privind un al doilea val

Pe măsură ce blocajele impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 sunt relaxate în Germania și Italia, iar Franța se pregătește și ea pentru ridicarea restricțiilor după data de 11 mai, tot mai multe temeri au fost exprimate cu privire la un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Franța și Italia acordă prioritate urmăririi victimelor și contactelor acestora, iar Franța lansează un nou software care ar face posibil acest lucru prin intermediul telefoanelor mobile. De asemenea, guvernul francez nu a exclus reluarea restricțiilor în cazul unui al doilea val, scrie euronews.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`