Măsurile luate de țările europene în valul doi de coronavirus. Statele care au revenit parțial la starea de urgență

Măsurile luate de țările europene în valul doi de coronavirus. Statele care au revenit parțial la starea de urgență

Din Franța până în Rusia, din Marea Britanie în Republica Cehă, liderii europeni se confruntă cu o creștere a cazurilor de coronavirus care ocupă rapid paturile de spital, crește numărul de morți și crește perspectiva sumbră de blocaje suplimentare în țările deja traumatizate de pandemie.

Continentul, care era comparat odată favorabil cu Statele Unite în tratarea pandemiei, este înghițit de un al doilea val de infecție, scrie The New York Times. Cu o medie de peste 100.000 de noi infecții pe zi în ultima săptămână, Europa reprezintă acum o treime din noile cazuri raportate la nivel mondial.

Europa se confruntă cu un al doilea val al pandemiei de SARS-CoV-2

În cel mai mare semn al deteriorării situației, președintele francez Emmanuel Macron a impus miercuri o închidere de seară de la 21:00 la 6:00 în regiunea Parisului și alte opt zone metropolitane, începând de sâmbătă. „Virusul este peste tot în Franța”, a spus el cetățenilor, în timp ce declara starea de urgență.

Revenirea în forță a virusului i-a determinat pe oficiali să închidă baruri și cluburi din Praga și Liverpool și să facă obligatorii măștile de față în spațiile publice interioare din Amsterdam.

Cancelarul german Angela Merkel a captat mai bine starea de spirit anxioasă când a spus marți: „Urmăresc cu mare îngrijorare creșterea reînnoită a numărului de infecții în aproape fiecare parte a Europei”. Merkel a adăugat: „Nu trebuie să aruncăm ceea ce am realizat prin restricții în ultimele luni”.

Într-o oarecare măsură, valul doi de Covid-19 nu este o surpriză. Experții în sănătate publică au avertizat de multă vreme că virusul ar putea reveni atunci când zilele se răcesc, conducând oamenii în interior, unde riscul de transmitere este mult mai mare.

În mai multe țări europene, blocările au fost ridicate brusc, însămânțând satisfacția în rândul oamenilor care au simțit că pot reveni la viața lor normală. În fața presiunilor politice intense, liderii europeni au ezitat să impună blocaje noi, dăunătoare din punct de vedere economic, optând adesea pentru cele mai ușoare măsuri posibile.

Pentru Germania și pentru țările vecine, acest al doilea val este deosebit de demoralizator, deoarece au traversat relativ bine primul val. La sfârșitul lunii iunie, oameni din Praga au sărbătorit sfârșitul focarului cu o cină care se întindea peste Podul Carol. Spania și Italia, care au fost puternic afectate în martie și aprilie, și-au deschis porțile pentru turiștii din iulie și august.

Acum, aceste țări care se confruntă cu o răspândire alarmantă a virusului.

Unele state au revenit parțial la starea de urgență

Miercuri, Merkel și Macron au anunțat o serie de restricții la nivel național în țările lor, variind de la închiderea barurilor și restaurantelor până la utilizarea obligatorie a măștilor. Măcurile de la Paris și alte orașe franceze, inclusiv Lyon, Toulouse și Marsilia, vor dura cel puțin patru săptămâni.

„Nu am pierdut controlul”, a insistat președintele Franței. „Suntem într-o situație îngrijorătoare care justifică faptul că nu suntem nici inactivi, nici panicați”.

Oficialii francezi au avertizat că, în regiunea Parisului, unitățile de terapie intensivă vor fi cuprinse între 70% și 90% cu pacienți cu Covid-19 până la sfârșitul lunii. Creșterea numărului de cazuri a aruncat în dezordine planul lui Macron de a-și muta accentul pe redresarea economică, cu un plan de stimulare fiscală în valoare de 100 miliarde de euro (117 miliarde de dolari).

În regiunea spaniolă a Cataloniei, unde cazurile au crescut cu 40% în ultima săptămână, autoritățile au închis baruri timp de 15 zile, cu excepția restaurantelor. Magazinelor li s-a spus să-și limiteze traficul la 30% din capacitate.

„Suntem într-o situație extrem de complicată”, a declarat pe Twitter liderul regional în funcție al Cataloniei, Pere Aragonès.

În regiunea Navarra din nordul Spaniei, care săptămâna trecută a înlocuit Madridul ca fiind zona cu cea mai mare rată oficială de infectare a țării, noi restricții au intrat în vigoare, care includ închiderea locurilor de joacă și a zonelor sportive în aer liber, precum și obligarea restaurantelor să închidă la 10 p.m.

În Olanda, unde numărul cazurilor aproape s-a dublat săptămâna anterioară la 44.000, guvernul a anunțat un blocaj limitat. După ora 22 toate barurile și restaurantele vor fi închise timp de cel puțin patru săptămâni. Adunările vor fi limitate la 30 de persoane, în timp ce majoritatea evenimentelor sportive vor fi oprite.

Premierul Mark Rutte a emis „sfaturi puternice” pentru ca oamenii să poarte măști în locurile publice. Autoritățile olandeze spuneau de mult că măștile oferă un fals sentiment de securitate, subliniind alte forme de distanțare socială. Rutte a declarat că guvernul său va încerca să le facă obligatorii din punct de vedere legal.

În Marea Britanie, care a suferit cel mai mare număr de decese cauzate de virusuri în Europa, prim-ministrul Boris Johnson a mers pe o cale între consilierii științifici care fac presiuni pentru un alt blocaj la nivel național și membrii partidului său conservator care avertizează că un astfel de răspuns ar distruge economia. Johnson a lansat un sistem de restricții pe trei niveluri.

Alte părți ale Regatului Unit iau măsuri puternice. Irlanda de Nord a anunțat că va începe un blocaj de patru săptămâni și va închide școlile timp de două săptămâni.

Țara Galilor a anunțat că va interzice accesul persoanelor care vin din alte părți ale Regatului Unit cu rate de infecție ridicate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`