Măsurile de distanțare socială din Germania, pe cale să fie prelungite până în 10 mai. Merkel evaluează planurile pentru deschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive

Măsurile de distanțare socială din Germania, pe cale să fie prelungite până în 10 mai. Merkel evaluează planurile pentru deschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive
foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Măsurile de distanțare socială din Germania vor fi prelungite până în data de 10 mai, a anunțat șeful de cancelarie al lui Angela Merkel, înainte de o reuniune la nivel înalt, ce are loc joi și vizează evaluarea restricțiilor de carantină generate de criza coronavirus, potrivit Reuters.

Germania evaluează planurile pentru relaxarea restricțiilor, dar prelungește distanțarea socială

Cancelarul Angela Merkel și liderii landurilor germane vor discuta despre planul privind redeschiderea școlilor și reluarea competițiilor sportive, dar o decizie finală nu va fi luată de 6 mai, când prima linie politică a Germaniei va analiza efectele primei faze de relaxare a restricțiilor, a explicat Helge Braun.

„Restricțiile privind contactul (n.r. – social) vor fi cu siguranță prelungite, acum, până la 10 mai”, a afirmat Braun, într-o intervenție televizată.

Germania, țara cu cea mai mare economie din Europa, a început să relaxeze restricțiile de carantină săptămâna trecută, când anumite magazine au fost redeschise, cu condiția să respecte măsuri stricte de distanțare socială. Cu toate acestea, Merkel și consilierii guvernamentali se tem ca rata de îmbolnăvire cu COVID-19 să nu accelereze din nou.

Agenția germană de presă DPA a anunțat că muzeele, expozițiile, grădinile zoologice și cele botanice, memorialele vor avea voie să reia activitatea dacă pot îndeplini cerințele pentru limitarea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19. Cu ajutorul unui fond de 10 milioane de euro, muzeele vor fi ajutate să facă modificările de rigoare, acolo unde este cazul.

Chiar și așa, rămâne încă neclar de la ce dată se va aplica această prevedere, iar în anumite zone, precum Berlin, grădinile zoologice sunt deja deschise. În orice caz, revista Focus a precizat că și lăcașurile de cult își vor redeschide porțile pentru credincioși.

În prezent, rata de reproducere a coronavirusului SARS-CoV-2 din Germania este estimată la o medie de 0,76, a menționat Institutul pentru boli infecțioase Robert Koch (RKI), joi. Datele arată o scădere, de la 0,96, cât era la începutul săptămânii.

O rată de 0,76 înseamnă că, în medie, 100 de oameni bolnavi de COVID-19 infectează, la rândul lor, alte 76 de persoane. Acest lucru presupune că, în timp, numărul de cazuri noi va fi tot mai mic.

„Pot doar să vă avertizez să nu fiți prea relaxați cu privire la virus, să nu îl subestimați. Virusul are un număr de caracteristici, la care n-aș vrea să expun pe nimeni – nici pe mine, nici pe copiii mei – ca să o spun cât mai clar”, a declarat Lothar Wieler, președintele RKI.

Miniștrii Educației din cele 16 landuri federale ale Germaniei au căzut de acord, marți, să redeschidă școlile treptat pentru toate ciclurile, până la vacanța de vară, deși copiii vor fi nevoiți să lucreze și să învețe în grupuri ceva mai mici decât în mod normal.

Potrivit precizărilor făcute joi de RKI, Germania are aproape 160.000 de cazuri confirmate de COVID-19, iar peste 6.000 dintre ele s-au soldat cu deces – deși bilanțul arată 173 de fatalități în plus față de miercuri, statistica este mult sub cea înregistrată în alte țări europene, precum Italia, Marea Britanie, Spania și Franța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie