Marea Britanie plănuiește un plan colosal de împrumut, în valoare de 400 de miliarde de lire sterline, cel mai mare împrumut public după al II-lea Război Mondial, din pricina pandemiei de COVID-19. Detaliile vor fi prezentate în curând de ministrul Finanțelor Rishi Sunak.
La începutul lunii viitoare, Anglia ar urma să iasă din carantină, însă o parte din restricții ar putea fi prelungite. În paralel, continuă procedurile pentru autorizarea națională a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer, pentru prima etapă a vaccinării populației.
De asemenea, „Crăciunul nu va fi normal în acest an. Acestea fiind spuse, căutăm, alături de premier, modalități prin care familiile să poată petrece un timp împreună de Crăciun, ceva ce, sigur, dorim să facem”, a precizat Rishi Sunak, ministrul britanic al Finanțelor.
În acest context dificil pentru țară, cheltuielile pentru gestionarea pandemiei, care includ și protecția locurilor de muncă, au depășit 200 de miliarde de lire sterline în Marea Britanie, în condițiile în care un alt mare impact economic va fi înregistrat odată cu încheierea perioadei de tranziție post Brexit.
În consecință, ministrul britanic al Finanțelor pregătește cel mai mare împrumu public a Marii Britanii după al II-lea Război Mondial, 400 de miliarde de lire sterline, scrie Reuters.
Începând cu data de 5 noiembrie, Marea Britanie a reintat în carantină generală, în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus. Premierul britanic, Boris Johnson, a dat asigurări că lockdown-ul nu va fi prelungit după data de 2 decembrie.
„Aceste măsuri din toamnă vizând combaterea creşterii (numărului de cazuri de COVID-19) vor expira automat pe 2 decembrie. Deşi acum sunt mai optimist privind viitorul pe termen mediu şi lung decât am fost timp de multe luni, nu poate exista niciun dubiu că situaţia de astăzi este gravă şi că nevoie de acţiune este acută’”, a declarat liderul conservator în faţa membrilor Camerei Comunelor.
Spre deosebire de carantina din primăvară, școlile, colegiile și universitățile vor rămâne deschise.
„Nu putem lăsa ca virusul să facă și mai mult rău viitorului copiilor noștri decât a făcut-o deja”, a mai punctat Boris Johnson, cerându-le părinților să-și trimită copiii la școală.
Magazinele neesenţiale, saloanele de coafură, precum şi locurile de agrement şi divertisment s-au închis până pe 2 decembrie. La fel, restaurantele, barurile și puburile.
Magazinele care vând mărfuri de strictă necesitate sunt deschise, prin urmare „nu este nevoie să vă faceți stocuri”, a precizat Boris Johnson, făcând un apel către populația Marii Britanii.