Madridul s-a închis cu reticență și prevestește haosul în regiune. Peste 3,2 milioane de madrileni nu mai pot ieși din capitala Spaniei decât cu motive justificate

Madridul s-a închis cu reticență și prevestește haosul în regiune. Peste 3,2 milioane de madrileni nu mai pot ieși din capitala Spaniei decât cu motive justificate
foto: Pixabay

Madridul s-a închis. Cu proteste și cu reticență, dar s-a închis. Începând de vineri, de la ora 10 seara, peste 3,2 milioane de rezidenți și cei aflați în vizită nu mai pot ieși din capitala Spaniei decât cu un motiv întemeiat, potrivit El Pais.

Un nou regim de restricții în Madrid, intrat în vigoare de vineri seară

De asemenea, nu pot să treacă de limitele municipiilor lor cei peste 1,5 milioane de locuitori din Parla, Fuenlabrada, Alcobendas, Torrejon de Ardoz, Getafe, Alcorcon, Leganes, Mostoles, Alcala de Henares, Humanes și din alte zone. Guvernul comunității autonome madrilenecondus de Isabel Diaz Ayuso, care în ultimele 48 de ore s-a opus măsurilor stabile de Consiliul Interteritorial de miercuri, a sfârșit prin a le aplica.

Totuși, din cele observate, nu a avut loc un efect de centrifugă. Șosele nu au fost aglomerate de madrileni într-o eventuală încercare de a părăsi capitala spaniolă înainte de închidere. Chiar și așa, cu câteva minute înainte ca noul regim de restricții să intre în vigoare, ambientul se schimbase mult în anumite cartiere. La ora 10 barurile trebuiau să își închidă porțile pentru nou veniți – deși încă mai aveau voie să îi servească, timp de o oră, pe clienții aflați deja înăuntru. Totuși, un pic din atmosfera surprinsă pe teren de El Pais a arătat că mulți dintre madrileni au decis să rămână în case pentru noaptea de vineri, pe fondul unei zile ploioase, mohorâte.

De asemenea, au existat și cazuri de rezidenți care au decis să părăsească orașul, pe fondul amintirilor de la închiderea din martie și a incertitudinii legate de momentul când vor putea să facă din nou acest lucru.

„Am plecat în ultimul sfârșit de săptămână, pentru că la fel de bine n-am putea ieși din nou timp de trei luni și avem nevoie să ne încărcăm cu aer curat. În special copiii, care ar putea să petreacă o nouă carantină fără să meargă la țară”, spune Rosa, o femeie în vârstă de 43 de ani. Vor reveni duminică, în condițiile în care ea este profesoară. „Aveam deja planurile făcute… dar acum s-a transformat în ultimul sfârșit de săptămână afară. Acolo nu avem contact cu nimeni. În plus, am plecat înainte de ora limită”, a adăugat ea.

Haosul pe care îl anticipa șefei guvernului regional nu s-a făcut remarcat în autogara din Mendez Alvaro. Era puțină lume, iar mulți dintre oameni nici măcar nu au aflat de restricții. Nimeni nu a decis să fugă din Madrid, autobuzele soseau din diverse colțuri ale Spaniei, aducând adesea pasageri cu bagaje mai mari decât ei înșiși. În singurul local deschis din zonă se putea confirma că, pe parcursul zilei, a fost ceva mai mult trafic decât într-o vineri obișnuită, pentru că „lumea se grăbea să revină acasă”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`