Fiecare locuitor al Japoniei, nipon sau străin, va primi câte 930 de dolari. Premierul Shinzo Abe vrea să consolideze a treia economie a lumii, în fața pandemiei de COVID-19

Fiecare locuitor al Japoniei, nipon sau străin, va primi câte 930 de dolari. Premierul Shinzo Abe vrea să consolideze a treia economie a lumii, în fața pandemiei de COVID-19
foto: Hepta.ro / DPA Images

Premierul nipon Shinzo Abe a anunțat, vineri, că Japonia va oferi un ajutor de 100.000 de yeni – adică în jur de 930 dedolari – către fiecare locuitor al țării, fie el japonez sau străin, într-o încercare de a consolida a treia economie a lumii în fața pandemiei de COVID-19, potrivit Channel News Asia.

Cei 930 de dolari vor ajunge cât mai repede la fiecare locuitor al Japoniei, nipon sau străin

„Ne mișcăm rapid pentru a livra banii către oameni”, a declarat Shinzo Abe, într-o conferință de presă televizată, în care și-a motivat decizia de a extinde starea de urgență pe întreg teritoriul Japoniei.

Un plan inițial, care presupunea că o sumă de trei ori mai mare va fi distribuită către populație, ale cărei venituri s-au redus drastic pe fondul pandemiei de coronavirus, a fost respins de Shinzo Abe, care a cerut scuze pentru această confuzie. O schiță bugetară arată că la gospodăriile nipone afectate de criză ar urma să ajungă câte 300.000 de yeni, dar Abe a fost tot mai presat, chiar și dinăuntrul propriului partid, să intervină și să ofere câte 100.000 de yeni către fiecare cetățean al țării.

O asemenea măsură va tripla cheltuielile guvernamentale ale Japoniei. Anterior, Taro Aso, ministrul nipon al Finanțelor, anunța că speră ca plățile să înceapă să fie efectuate încă din luna mai.

190 de decese în rândul pacienților infectați cu coronavirus din Japonia

Comparativ cu focarele din Europa și SUA, Japonia a confirmat relativ puține cazuri de COVID-19, bilanțul deceselor fiind și el unul destul de mic, dar numărul de pacienți diagnosticați doar vineri, 201, a atras după sine o serie de îngrijorări.

Până la ora actuală, potrivit datelor centralizate sâmbătă de Worldometer, autoritățile din Japonia au confirmat aproape 10.000 de cazuri de COVID-19. Numărul deceselor înregistrate până acum în rândul persoanelor infectate cu coronavirus este de 190.

Cu toate acestea, autoritățile nipone au confirmat că un al treilea oficial din Japonia a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Deși nu au vrut să îi dezvăluie identitatea, au precizat că este vorba despre o persoană în vârstă de peste 50 de ani, care lucrează în consiliul pentru știință, tehnologie și inovare. El a fost confirmat cu COVID-19 joi, cu mențiunea că nu a avut contact apropiat cu niciun ministru – adică nu s-a aflat la mai puțin de doi metri de aceștia – de la momentul când a arătat primele simptome, 10 aprilie.

Totuși, doi oficiali cu care a intrat în contact apropiat sunt acum în izolare la domiciliu. Rămâne ca aceștia să fie testați și ei pentru coronavirus.

Premierul Shinzo Abe a extins starea de urgență pe întreg teritoriul Japoniei

Inițial, premierul nipon Shinzo Abe instituise stare de urgență în doar șapte regiuni ale țării, dar măsura a fost extinsă, joi, pe întreg teritoriul Japoniei. El a explicat că măsura are drept scop restricționarea deplasărilor interne pe durata sărbătorilor din Săptămâna de Aur, care are loc la final de aprilie și început de mai, când mulți japonezi își părăsesc domiciliul pentru a vizita familia în alte părți ale țării.

Starea de urgență din Japonia le dă guvernatorilor regionali puterea de a ordona populației să nu părăsească domiciliul.

Abe a precizat că autoritățile vor evalua din nou situația, în 6 mai, la sfârșitul vacanței.

„Dacă ne putem abține să ieșim, putem reduce drastic numărul de pacienți în două săptămâni. Viitorul depinde de comportamentul nostru”, a afirmat premierul Shinzo Abe, care a subliniat că rolul său este acela de a-i convinge pe toți să reducă apropierea socială cu 70% – standard ce nu a fost încă atins, spune prim-ministrul nipon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie