Liderii UE au convenit ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate statele blocului comunitar. Charles Michel: Într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate

Liderii UE au convenit ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate statele blocului comunitar. Charles Michel: Într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate
Foto: pixabay

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a unui certificat de vaccinate anti-COVID-19. Concret, va fi vorba despre un document care va arăta la fel în toate statele UE, urmând să se stabilească în ce mod va fi folosit acesta, se arată pe site-ul Consiliului European.

Ce au decis liderii UE în privina introducerii unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 pe teritoriul european

„Credem că ar trebui să putem fi de acord asupra unor elemente comune care să fie incluse în certificatele de vaccinare în scopuri medicale. Și într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate aceste certificate”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, în contextul în care liderii țărilor din blocul comunitar au participat, joi seară, la o reuniune în sistem de videoconferință în cadrul căreia au discutat despre coordonarea răspunsului UE la pandemia de coronavirus.

Cel care a venit cu ideea creării unui certificat de vaccinare care să fie folosit de toate țările UE și să faciliteze astfel călătoriile pe teritoriul statelor membre este premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, care a venit cu această propunere pe 12 ianuarie. Ideea este susținută și de Spania, care s-a exprimat prin vocea ministrului de Externe, Arancha Gonzalez, precum și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Greciei:Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie

Între timp, premierul elen a venit și cu o serie de explicații referitoare la acest certificat de vaccinare. Într-un articol publicat de site-ul Euractiv, liderul Guvernului de la Atena precizează că acest document nu trebuie să fie văzut ca un pașaport de călătorie și că scopul lui nu este acela de a împărți cetățenii europeni în două categorii: cei vaccinați și cei nevaccinați.

”Prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital standard, convenit în mod comun și tipizat, vom putea redeschide şi revitaliza turismul și activităţile de agrement și le vom permite cetățenilor (europeni) să circule liber și fără restricții dintr-o țară în alta. Voi fi în favoarea unei astfel de reglementări la Consiliul European de săptămâna aceasta. (…)

Cetățenii se vor întreba pe bună dreptate dacă acest certificat ar putea duce la un fel de restricționare a libertății noastre de călătorie. Nu, nu se va întâmpla aşa ceva. Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. În schimb, dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă (fast travel lane) pentru cei care deţin acest certificat digital, standardizat”, a explicat Kyriakos Mitsotakis.

Klaus Iohannis:Prin acest certificat s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis nu susține această idee.

”Personal, nu consider că acesta este de o idee bună. Prin acesta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primește un certificat, știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin și așa mai departe. Deci sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgențe. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis în conferința de presă susținută pe 12 ianuarie la Palatul Cotroceni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`