Liderii UE au ajuns la un acord privind planul de relansare economică la capătul unuia dintre cele mai lungi summituri din istoria blocului comunitar

Liderii UE au ajuns la un acord privind planul de relansare economică la capătul unuia dintre cele mai lungi summituri din istoria blocului comunitar
Foto: Hepta - Zuma Press / Pignatelli/Euc

La capătul unuia dintre cele mai lungi summituri din istoria Uniunii Europene, liderii statelor membre au ajuns la un acord în privința programului de relansare economică post-coronavirus. 750 de miliarde de euro vor fi destinate redresării, din care 390 de miliarde sub formă de subvenții și 360 de miliarde împrumuturi. A fost un compromis între viziunea Franței și Germaniei, care voiau 500 de miliarde de euro pentru subvenții, restul împrumuturi, și planul așa-ziselor state ”frugale” – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, care au propus în weekend 350 de miliarde granturi și 350 de miliarde împrumuturi. „Am reușit!”, a transmis, luni noapte, Charles Michel, președintele Consiliului European, la capătul a cinci zile de negocieri. Marți dimineață, într-o conferință de presă, el a declarat: „Europa este puternică, Europa este unită!”.

Liderii statelor UE au ajuns la un acord privind programul de relansare economică

Summitul UE dedicat programului de relansare economică post-coronavius s-a dovedit a fi unul dintre cele mai lungi din istoria blocului comunitar. Început vineri și programat să sw termine sâmbătă, summitul s-a sfârșit cu un acord abia marți dimineață.

Astfel, așa-zisele state ”frugale” – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, și celelalte țări, în frunte cu Germania și Franța, au ajuns la un compromis: fondul de redresare va fi alcătuit din 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. La acestea se vor adăuga cele 1.000 de miliarde de euro – bugetul UE pe următorii șapte ani.

În forma propusă inițial de Comisia și Consiliul European, precum și de Franța și Germania, valoarea totală era de 500 de miliarde de euro subvenții. Ulterior s-a ajuns la 400 de miliarde. La rândul lor, în weekend, statele ”frugale” au venit cu o contrapropunere: 700 de miliarde de euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi.

Potrivit unei surse franceze, „Franța și Germania au făcut totul pentru a-i aduce pe cei mai reticenţi în jurul sumei de 400 de miliarde” de euro ca subvenţii, ceea ce considerau ei linia roșie. Au obținut, în final, 390 de miliarde.

De bani ar urma să beneficieze mai ales Spania și Italia, primele și cel mai puternic afectate state europene de epidemia de coronavirus.

„Am reușit! Europa este puternică. Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, într-o conferință de presă susținută marți dimineață.

Negocieri extrem de tensionate între liderii Uniunii Europene pe tema redresării economice post-coronavirus

Discuțiile dintre șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană nu au fost deloc simple și chiar s-au lăsat cu mici crize de nervi, au dat de înțeles delegați prezenți la negocieri.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar fi „bătut cu pumnul în masă” în timpul discuțiilor de duminică. El ar fi susţinut că Franţa şi Germania „se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”.

Macron ar fi insistat ca o parte semnificativă din ajutor să fie acordat sub formă de subvenții și ar fi acuzat reprezentanții celor cinci țări că dau dovadă de incoerență. El s-ar fi supărat și după ce cancelarul austriac, Sebastian Kurz, s-a ridicat de la masă pentru a răspunde la telefon. Conform unei surse europene, Kurz s-a simţit „ofensat” de remarcile lui Macron.

„A nu fi azi la înălţimea spiritului de compromis şi ambiţiei înseamnă să ne asumăm riscul de a reveni la momentele cele mai dure şi ca în final acest lucru să ne coste cel mai scump”, declarase Macron la începutul ultimei zile de negocieri.

„Acesta este un moment al adevărului şi ambiţiei pentru Europa”, mai declarase liderul francez, lasosirea la summit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor